RundveeNieuws

Hogan: ik zie geen zuivelcrisis

Brussel – Eurocommissaris van landbouw Phil Hogan vindt dat er geen zuivelcrisis is. De gemiddelde melkprijs in de EU was begin 2013 32,5 cent per liter. Eind 2014 was dit 32,4 cent.

“Ik zie daar geen crisis in. De laatste maanden is er geen grote daling van de melkprijs geweest, behalve in de Baltische staten vanwege de Russische boycot. Bovendien zijn de prognoses voor de wereldmarktprijs voor boter en mageremelkpoeder goed. Ik zie niet waarom er een zuivelcrisis zou zijn”, zegt Hogan tijdens een bijeenkomst voor landbouwjournalisten in Brussel.

Hogan benadrukt dat niet vergeten moet worden dat de melkproductie in de EU het laatste jaar met 5,5 procent is gestegen in de aanloop naar afschaffen van het melkquotum. “Boeren die bang zijn dat ze te veel superheffing moeten betalen moeten zelf maatregelen nemen”, vindt Hogan. Hij is niet bereid tot crisismaatregelen. Voor de Baltische staten gelden wel crisismaatregelen, omdat zij zeer zwaar getroffen worden door de Russische boycot. De zuivelexport is met 25 procent gedaald door de Russische boycot.

Voor de lange termijn is de Europese Commissie positief over de concurrentiepositie van de Europese zuivelsector. Europa heeft kennis en capaciteit om hoogwaardige zuivel te produceren, zoals babymelkpoeder, en er is mogelijkheid tot groei. De zuivelproductie in Nieuw-Zeeland lijkt niet veel meer te kunnen groeien en in de Verenigde Staten wordt vooral bulk geproduceerd, waardoor de concurrentiepositie van de EU het beste is, aldus Tassos Haniotis, directeur economische analyse van DG Agri van de Europese commissie.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin