- Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Het hooi schudde goed in de trommel

De trommelschudder was populair, hij schudde goed en je kon er nog mest mee verspreiden ook.

Dit zal bij veel lezers de nodige herkenning oproepen: hooi schudden met de trommelschudder. Het apparaat heeft nog jarenlang dienstgedaan, deze foto is bijvoorbeeld in 1972 gemaakt.

Het hooi wordt door de tanden, die naar voren bewegen, opgeraapt. Omdat de schudhaspel tegen de richting van de trekkerwielen in draait, wordt het hooi achterwaarts uit de schudden geworpen. Omdat het hooi vanbinnen helemaal tot bovenlangs de kap wordt gevoerd, rolt het zich van binnen niet op.

De trommelschudder was enorm populair, hij schudde goed en wierp het gras luchtig weg. De oudere schudders voor achter een paard hadden vaak drie steunwielen, de versie voor achter de trekker had er twee. Later kwamen er uitbreidingssets met spreidborden zodat men met de schudder ook kon wiersen. - Foto: Misset
De trommelschudder was enorm populair, hij schudde goed en wierp het gras luchtig weg. De oudere schudders voor achter een paard hadden vaak drie steunwielen, de versie voor achter de trekker had er twee. Later kwamen er uitbreidingssets met spreidborden zodat men met de schudder ook kon wiersen. – Foto: Misset

Hoe het hooi werd weggegooid, hing af van de lengte en vorm van de kap en van de stand en vorm van de tanden. Ook de omtreksnelheid speelde een rol. Soms was er aan de tanden iets bij te stellen, voor de rest was het zoals het was. En dat was kennelijk goed want veel boeren hebben hun trommelschudder gebruikt tot het echt niet meer kon. Een nieuwe generatie schudders haalde de trommelvariant in.

Ideaal om stalmest te verspreiden

Overigens werd de trommelschudder niet alleen gebruikt om hooi mee te schudden, hij bleek ook ideaal om vaste stalmest mee te verspreiden. De kluiten van mest en stro gingen niet mee tot binnen in de trommel, wat er wel gebeurde was dat de tanden ze uit elkaar sloegen en verspreidden.

De trommelschudder wordt nog steeds gebruikt.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. Je ziet ze hier nog steeds. Als het stro natgeregend is of gewoon niet droog genoeg is om te persen dan is de wiers opschudden met de trommelschudder ideaal.

Beheer
WP Admin