RundveeNieuws

Grote terugroepactie melkveevoer

Rijswijk – De mengvoedersector is een grote terugroepactie gestart voor melkveevoer. Trustfeed heeft haar leden opdracht gegeven uit voorzorg per direct voer terug te halen dat is gemaakt met Hongaarse, Roemeense en Servische mais.

Het gaat om een gezamenlijk besluit van Trustfeed, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Aanleiding voor de terugroepactie is de vondst van aflatoxine in tankmelkmonsters op twee melkveebedrijven gisteren. Directeur Francine van Rossem, van  kwaliteitscontrole-instelling Trustfeed, laat weten dat afgelopen weekend al is besloten voorlopig geen mais meer uit Roemenië, Hongarije en Servië in mengvoer te gebruiken. Vandaag woensdag 6 maart is daar de terugroepactie van eerder geleverd voer bijgekomen. Het gaat zowel om de mengvoeders, ongeacht het inmengingspercentage, als de enkelvoudige leveringen bestemd voor melkvee.

Waarschijnlijk moet voer bij honderden bedrijven worden opgehaald. De gehele operatie kan wel twee weken in beslag nemen. Reden voor Trustfeed-deelnemers om te beginnen met de voeders met de hoogste risico’s. Zowel Trustfeed als Nevedi benadrukken dat het om een voorzorgsmaatregel gaat. Henk Flipsen, directeur van Nevedi, geeft aan niet te weten om hoeveel voer het in totaal gaat. Ook is nog niet bekend wat de financiële schade is. Hij benadrukt dat er nog geen verband is aangetoond tussen de hoge aflatoxine-waarden in melk en het geleverde mengvoer.  “Het gaat om een terugroepactie uit voorzorg. De zuivelindustrie wil geen enkel risico lopen wat betreft de kwaliteit van zuivel.”

 

Opnieuw aflatoxine in Nederlandse melk

Utrecht – In de tankmelk van twee verschillende Nederlandse melkveehouders heeft de NZO een te hoog gehalte aflatoxine aangetoond. In totaal is dit jaar nu bij vier Nederlandse melkveehouders een besmetting van de melk aangetoond. De levering van boerderijmelk van de betrokken bedrijven aan de melkverwerkende industrie is direct stopgezet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is onmiddellijk met onderzoek gestart naar de bron van de besmetting. Dit om verdere verspreiding van de vervuiling van deze boerderijmelk te voorkomen. Beide bedrijven hebben diervoeder ontvangen van dezelfde leverancier. De leverancier is op de hoogte gesteld, omdat diervoeder zeer waarschijnlijk de bron is van de contaminatie. De runderen op de twee melkbedrijven krijgen ander diervoeder. Naar aanleiding van de mogelijke import van veevoedergrondstoffen die besmet zijn met aflatoxine heft de NZO de controle op aflatoxine in melk geïntensiveerd. Ook FrieslandCampina laat weten extra controles op de aangevoerde melk, en op de eindproducten uit te voeren. Er wordt vooralsnog geen melk apart gehouden. De NZO garandeert dat alle producten die op de markt komen aan de wettelijke eisen voldoen. Zes weken geleden werd er voor de eerste keer dit jaar bij twee verschillende Nederlandse melkveehouders een te hoog gehalte aflatoxine in de melk aangetoond.

Beheer
WP Admin