De Britten hebben in de eerste zes weken van het nieuwe seizoen wekelijks zo’n 3.100 ton uien uit Nederland geïmporteerd. - Foto: Canva AlgemeenNieuws

Groot-Brittannië voorlopig grootste uienkoper

Groot-Brittannië is vooralsnog de grootste afnemer van Nederlandse uien. Dat blijkt uit de voorlopige cijfers van het GroentenFruit Huis op basis van informatie van het Kwaliteits-Controle-Bureau.

De Britten hebben in de eerste zes weken van het nieuwe seizoen wekelijks zo’n 3.100 ton uien uit Nederland geïmporteerd. De totale afzet naar deze bestemming komt daarmee al op ruim 18.600 ton. Deze hoeveelheid is zo’n 3.000 ton groter dan in dezelfde periode van vorig jaar.

Meer afzet naar Senegal

Ook Senegal heeft in de eerste zes weken meer uien afgenomen dan een jaar geleden. In vergelijking met de zeer constante stroom uien naar Groot-Brittannië, verloopt de afzet naar Senegal met horten en stoten. Dat heeft te maken met of er net in die week een schip met uien vertrekt of niet. Zo ging in de eerste week van augustus bijna 8.000 ton uien naar Senegal en een week later zo’n 1.300 ton. De totale afzet naar Senegal is met een kleine 15.000 ton net iets groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Minder kooplust Ivoorkust

Ivoorkust is veel minder aan de markt. Vorig jaar kocht dit land al bijna 22.000 ton, tegen nu 8.300 ton. Dit verschil heeft hoofdzakelijk te maken met het prijsverschil. Op dit moment moet veel meer voor de uien worden betaald dan begin vorig seizoen. Het resultaat daarvan is dat de kooplust in Ivoorkust een stuk minder is.

Geringere afzet

Exporteurs maken zich ook wel wat zorgen over de ontwikkeling van de vraag vanwege de hoge prijzen. De uitvoer loopt rustig, maar ondertussen gaat er ondanks de hoge prijzen toch meer dan 15.000 ton per week weg. De totale hoeveelheid in de eerste zes weken komt daarmee al boven de 92.000 ton. In dezelfde periode van vorig jaar bedroeg de export 124.000 ton. De geringere afzet naar Ivoorkust heeft een groot aandeel in het verschil met vorig jaar.

Beheer
WP Admin