Gezonde biggen hebben voldoende veerkracht om een kleine groeiachterstand weer goed te maken. - Foto: Peter Roek VarkensNieuws

Groeien met de handrem erop met nieuw DSM-biggenconcept

DSM introduceert een nieuw biggenconcept dat uitgaat van een slow start gevolgd door een groeispurt van de dieren. Dit moet de darmgezondheid verbeteren.

De groei van gespeende biggen kan wel een impuls gebruiken. In tegenstelling tot de flinke productiestijging bij de zeugen en vleesvarkens afgelopen tien jaar, wil het met de biggen niet vooruit. Daarnaast blijft de bedrijfsomvang toenemen, groeit de voeropnamecapaciteit van varkens sinds vijf jaar weer en moet de de diergezondheid verder omhoog. Dit alles was voor chemie- en voedingsbedrijf DSM reden om met een nieuw biggenvoerconcept te komen. Dit heeft de naam TWIST. Met vier programma’s en acht voerkernen is het volgens DSM mogelijk voor elk vermeerderingsbedrijf een afgepast biggenvoer te maken, met flexibele voerovergangen.

Niet streven naar maximale groei

Het belangrijkste element in het TWIST-biggenconcept is dat in de eerste twee weken na spenen niet op elk bedrijf naar maximale groei wordt gestreefd. Er is ook voer met minder nutriënten. De biggen krijgen wel even veel kilo’s voer en de kwaliteit van de grondstoffen is niet minder, maar er zit alleen nutritioneel minder in, benadrukt accountmanager Jochim Lorie van DSM. Een stuk veiligheid inbouwen, is de gedachte. Door de darmen tijd te gunnen zich verder te ontwikkelen na spenen, neemt de kans op gezondheidsproblemen als gevolg van streptokokken en colibacteriën af.

Uit de literatuur, maar ook uit proeven van DSM blijkt dat maximaal twee weken na spenen de handrem erop houden onder de streep geen nadelige effecten heeft op de resultaten in de biggenstal. Ook niet economisch. In zijn presentatie zet Lorie uiteen hoe dat kan. Het geheim is compensatoire groei. Dit is de veerkracht die een vitale big bezit om een kleine groeiachterstand goed te maken, zodat uiteindelijk toch het maximale groeipotentieel wordt benut.

Voerstrategie bepalen

Om adviseurs en varkenshouders te helpen de juiste biggenvoerstrategie te bepalen, heeft DSM de online MIS-tool ontworpen. Dit staat voor Management Informatie Systeem. Dit hulpmiddel brengt alle aspecten die betrekking hebben op het spenen in kaart, uitgezonderd de voersamenstelling. De tool heeft vaak direct of indirect betrekking op de diergezondheid en is vanaf komende maand beschikbaar.

Het ‘trucje’ van compensatoire groei werkt immers pas goed als de biggen gezond zijn. Dus als ze allemaal voldoende biest op hebben, vast voer vreten voor spenen, kraamstaldiarree geen prominente rol speelt en speenleeftijd plus management kloppen. Hoe beter dit soort zaken zijn geregeld op een vermeerderingsbedrijf, hoe groter de veerkracht van de biggen na spenen. Op veel bedrijven is na spenen nog sprake van darmverstoringen bij de biggen, zodat de groei achterblijft bij de genetische mogelijkheden.


Nieuwsbrief varkenshouderij

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen de varkenshouderij.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Is dit een gemiddelde uiteenzetting van biggen of van 1 bedrijf. Hoe representatief is dit tabelletje?

  2. In Nederland hebben ze de meest prachtige stallen met all in all out en zo. Tot in de puntjes uitgekiend voer. Prima management door goed opgeleide boeren en personeel. En als kers op de taart hebben jullie de beschikking over hoogwaardige genetica. De reden dat jullie biggen de 500 gram per dag niet halen is de antieke gezondheidsstatus.

Beheer
WP Admin