Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Glimmende maaibalk was populair

Deze foto is genomen in 1955. Te zien is een demonstratie voederwinning. De maaibalk werd hier nog aangeprezen.

Hoewel dit werktuig al vele decennia een succesnummer was, zou het iets meer dan tien jaar na het maken van deze foto snel uit beeld raken. Toen kwam namelijk de cyclomaaier op de markt en die had veel voordelen ten opzichte van de maaibalk.

De maaibalk was er al vele decennia. Seizoensarbeiders die met de zeis kwamen maaien, saboteerden soms de messen door er ijzer tussen te steken. Zo hielden zij langer hun werk. - Foto: Misset

De maaibalk was er al vele decennia. Seizoensarbeiders die met de zeis kwamen maaien, saboteerden soms de messen door er ijzer tussen te steken. Zo hielden zij langer hun werk. – Foto: Misset

Dat was tijdens de demonstratie op de foto echter nog niet bekend. Daar pronkte men nog met glimmende maaibalken voorzien van een keurige rij mesjes. Hiermee maaien ging veel lichter en sneller dan met de zeis, in die zin was het een enorme verbetering.

‘Menig vinger is in het gemaaide gras verdwenen’

Nadelen waren er echter ook. Er bleven makkelijk plukken gras tussen de messen zitten, zodat de boel verstopte. Zeker bij gras dat nat gemaaid werd, moest de maaier om de haverklap stoppen en de mesjes vrijmaken. Niet iedereen nam de moeite de messen eerst stil te zetten, zodat menig vinger in het gemaaide gras is verdwenen.

De cyclomaaier knipte of sneed het gras niet af. Verticaal draaiende cilinders waren voorzien van mesjes die het gras eerder afsloegen. Op die manier was nat en zelfs gelegerd gras eenvoudig te maaien. Een ander voordeel: de cyclomaaier kon niet verstopt raken. Dat betekende lekker vlot doorwerken, zonder steeds te hoeven afstappen.

Dit artikel is te lezen in Boerderij 27 van dinsdag 4 april en is onderdeel van de rubriek Zo ging het toen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin