Premium
Foto: ANP AlgemeenColumn

‘Glazen bol voor landbouwmarkten’

Reacties

  1. Hoge productievolumes die de wereld moeten voeden (=de wereld voeden volgens de NL boer) en innovaties en kennis op moeten leveren gaan slecht samen met hogere opbrengstprijzen en hoge marges (ivm hoge kostprijs).

    Metname omdat het de bedoeling is om die kennis en innovaties te ‘verkopen’ (leren is kopieren) aan het buitenland, dan moet je rekening houden dat dit tot productieverhoging leidt in afzetmarkten en bij onze concurrenten (=de wereld voeden volgens aanverwante bedrijven en onderwijsinstellingen). In het programma keuringsdienst van waarde, was bijv. te zien dat klasse ki in NL een van de wereldwijde distributiepunten is van Deense varkensgenetica.

    Boeren houden tegen het eigenbelang in het productievolume hoog zodat kapitaalkrachtige aanverwante bedrijven en onderwijsinstellingen hun verdienmodel kunnen laten floreren. Wanneer het huidige productievolume zo belangrijk is voor het ontwikkelen van kennis, innovatie en kapitaal dat onze kapitaalkrachtige aanverwante bedrijven kunnen investeren in het buiteland, laat de boer dan een verdienmodel ontwikkelen dat gebaseerd is op de opbrengst daarvan. Want wanneer we een beter verdienmodel alleen bij de supermarkten gaan halen lopen we om de zoveel jaar tegen hetzelfde probleem aan.

    Ook ‘hopen’ of wachten op natuurrampen of dierziekten bij concurrenten in het buitenland levert geen duurzaam verdienmodel op. Anticiperen op evt toekomstige tekorten doet deze tekorten vaak teniet.

  2. Het belangrijkste is hier niet genoemd: de belangen. Er zijn instituten zoals de FAO die geen hoge landbouwprijzen willen voor behoud van stabiliteit. Hun voorspellingen zullen dus gematigd laag gehouden worden. Het voordeel van het verleden is , dat je kunt teruglezen of hun oude voorspellingen juist waren. Zit bv FAO er 9/10 te laag dan moeten we die cijfers niet serieus nemen.

Beheer
WP Admin