Mark van den Oever (r) en Sieta van Keimpema van Farmers Defence Force (FDF). - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Geen politieke partij FDF, Van Keimpema op lijst BVNL

Farmers Defence Force (FDF) begint geen eigen politieke partij. Bestuurslid Sieta van Keimpema wil wel de politiek in en komt op de lijst voor Belang van Nederland (BVNL). Dat is de partij van FvD-afsplitser Van Haga.

Farmers Defence Force gaat geen politieke partij oprichten. Dat is maandagavond bekend geworden na een bijeenkomst van de boerenactiegroep. De avond was alleen toegankelijk voor leden van FDF.

Na afloop liet Mark van den Oever het volgende weten aan ANP: “We hebben besloten dat we geen splinterpartij willen zijn en we willen ook geen concurrent zijn van BBB. Wij willen ons richten op het leegtrekken van VVD.”

Focus op agrarische sector

Ook legt Van den Oever uit dat FDF zich vooral op de agrarische sector wil blijven focussen en niet per se op andere sectoren, zoals bijvoorbeeld de zorg. Dat zou volgens hem wel moeten als FDF een eigen partij zou worden.

Sieta van Keimpema, bestuurslid van Farmers Defence Force (FDF) en ook actief bij de Dutch Dairymen Board (DDB) en bekend boerenactievoerder, zegt op de kandidatenlijst te komen van BVNL. Dat is de partij van Wybren van Haga. Ze zou op plek 3 komen te staan.

Keuze niet ten koste van BBB

De groep die door de oprichter BVNL is gedoopt, heeft momenteel drie zetels in de Tweede Kamer. Van Haga en twee medestanders splitsten zich in mei 2021 af van de partij van Thierry Baudet. BVNL deed afgelopen maart mee aan de verkiezingen voor de Provinciale Staten in verschillende provincies, maar wist nergens zetels te behalen.

Van Keimpema geeft bij ANP aan dat FDF ‘het hele landbouwprogramma’ van BVNL heeft opgesteld. “Dus we hebben nu al carte blanche.” Ze gaat er niet van uit dat haar keuze ten koste gaat van BBB. Door landbouwwoordvoerder van BVNL te worden, hoopt ze juist op een sterker boerengeluid in de Kamer. Want als ze zich bij BBB had aangesloten, was ze daar waarschijnlijk geen landbouwwoordvoerder geworden, maar op een ander dossier terechtgekomen, legt ze uit.

Nieuwe partij was lastig verhaal

Volgens Van Keimpema was het qua tijd ook een uitdaging om voor FDF nog een kandidatenlijst samen te stellen. “Een nieuwe partij moet eind augustus haar lijsten inleveren, dus dat is wel een lastig verhaal.”

Verder zegt ze dat de boerenactiegroep niet verandert en dat het ook nog best mogelijk is dat richting de verkiezingen actie gevoerd gaat worden.

Beheer
WP Admin