Premium
Foto: Mark Pasveer RundveeColumn

‘FrieslandCampina is een grijze muis geworden’

Reacties

 1. @Armer . Je conclusie klopt de bestuurs top was te close met het management . Bij het vertrek van de voorzitter hadden ook de de nr 2 en 3 , nu de nieuwe voorzitter en vice voorzitter op moeten stappen. Zij zijn als meelopers van keurentjes mede verantwoordelijk voor de situatie. Het zijn de anders denkende die de wereld tengoede kunnen veranderen en niet de meelopers .

 2. “in 2012 had je nog winst en kwantumtoeslag en geen herverdeling van melkgeld voor weidegang”.

  Was kwantumtoeslag geen herverdeling van melkgeld?
  Daarnaast is de weidepremie het alternatief voor wettelijk verplichte weidegang. Heeft Henk Schoonvelde een voorkeur voor wettelijk verplichte weidegang?
  We moeten opereren binnen veranderende maatschappelijke normen. Andere sectoren moeten dat ook, ook als dat een hogere kostprijs met zich mee brengt. De meest efficiënte manier van bv kippen houden was in een legbatterij. Dat werd op een gegeven ogenblik maatschappelijk als onaanvaardbaar gezien. Dus moesten pluimveehouders kippen houden op een manier die economisch minder efficiënt is.
  Het is een illusie te denken dat RFC of andere melkverwerkers deze ontwikkeling in de melkveehouderij kunnen tegenhouden. Het beste wat ze kunnen doen, is zich in de richting van afnemers juist op laten voorstaan om er iets extra’s mee uit de markt te halen.
  Die extra’s zijn misschien te weinig? Altijd beter iets dan niets want de veranderingen houden we toch niet tegen.

  1. Denk meer Europees Bennie (verplichte weidegang), Henk heeft gelijk al die dingen zijn gewoon een nichemarkt.
   Daar gaat met name RFC verschrikkelijk de mist in.

 3. Bestuursleden en de voorzitter moeten niet op de stoel van het management gaan zitten. Het bestuur stelt directeuren aan die het werk moeten doen met als doel een zo hoog mogelijke ledenmelkprijs ( op de lange termijn). Als dat doel niet wordt bereikt dan heeft het management gefaald en moet vertrekken. Als het bestuur medeplichtig wordt met het falen dan heeft het bestuur te dicht op het management gezeten en kan het de directeuren niet wegsturen zonder ook op te stappen.

Beheer
WP Admin