RundveeAchtergrond

Franse veehouders contra McCartney

Terwijl iedereen schuldbewust zijn blikken richt op de klimaattop in Kopenhagen en alle actiegroepen en vips vrijspel hebben, gaan Franse veehouders vol in de aanval tegen deze onheilsprofeten.

Op 3 december heeft Paul McCartney voor het Europees Parlement opgeroepen om minder vlees te eten om zodoende het klimaat te redden. Het idee hierachter is dat herkauwers veel broeikasgassen uitstoten en zo meewerken aan de opwarming van de aarde. Een vegetarische leefstijl zou dus een goede zaak zijn, te beginnen met een vleesloze dag per week. Wie durft er nu tegen zo’n beroemdheid en tegen zo’n nobele zaak als het klimaat in te gaan?

Tegengas

In elk geval één organisatie heeft de moed gehad om een ander geluid te laten horen die tegen de ‘common sense’ ingaat. Het is Interbev, de Franse organisatie van de vleesveehouderij waarin de hele keten is vertegenwoordigd. Op haar site en via reclamecampagnes geeft ze tegengas op een moment dat iedereen met de meute meeloopt richting Kopenhagen.

Op vier punten geeft Interbev McCartney tegengas. Een vleesloze dag vindt de vleesvee-organisatie onzin, want een gemiddeld gezin eet al drie dagen per week geen rundvlees en hoogstens twee steaks per week. Tweede tegenargument is dat een vegetarische leefwijze de rundveestapel niet zal verminderen, omdat twee derde van het rundvlees afkomstig is van de melkveestapel die toch moet worden vervangen. En wat te denken van de 300 miljoen runderen in India, waar de mensen geen rundvlees eten, voegt Interbev er fijntjes aan toe.

Zondebok

De graasdierhouderij in Frankrijk is voor 11 procent verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Afgezet tegen de woningen (20 procent), de industrie (21 procent) en het transport (27 procent) vindt Interbev het onterecht om de rundveehouderij als zondebok aan te wijzen. De veestapel neemt al sinds 1990 af. Als laatste tegenargument wijst Interbev op het feit dat de Franse rundveehouderij kleinschalig is, gemiddeld 100 dieren per bedrijf. De Franse runderen worden voor een groot deel gevoed met de 11 miljoen hectare grasland die een bijdrage levert aan de vastlegging van koolstof en juist broeikasgassen tegengaat.

Hypocriet

Interbev vraagt zich openlijk af waar Paul McCartney zich mee bemoeid door ons een levensstijl op te dringen en zo aan de Franse cultuur te komen. Dit laatste vind ik misschien nog wel het sterkste punt, want de hele klimaatdiscussie druipt van de hypocrisie. We zijn best bereid om een dag geen vlees te eten en een paar spaarlampjes in te draaien, als we maar wel eens per jaar in het vliegtuig kunnen stappen naar zonnige oorden. Ook de tweede auto die op de oprit staat wil niemand van de hand doen, dus moet dat in het boodschappenkarretje gecompenseerd worden.

Ik mag de Fransen wel. Zij durven openlijk hun manier van leven te verdedigen en tegen de stroom in te gaan. Zij willen zeker niet de les worden gelezen door een Britse lord. De rundveehouderij heeft het moeilijk en moet dus gesteund worden. Let it be, let it be.

Beheer
WP Admin