Limousins in Frankrijk. - Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Frankrijk komt met actieplan tegen EHD

Het Franse ministerie van Landbouw breidt de maatregelen verder uit om de gevolgen van de zich snel verspreidende epidemie van EHD zoveel mogelijk te beperken.

Minister Marc Fesneau kondigde tijdens een bezoek aan de zwaar getroffen regio Pyrenees-Atlantique op de grens met Spanje een actieplan aan. Frankrijk meldde de eerste besmetting met EHD op 21 september en op 2 november was het aantal gemelde gevallen al opgelopen tot 2.136. De beschermingszones van 150 kilometer rond de besmette bedrijven reikt inmiddels tot La Rochelle op 450 kilometer van Parijs.

Economische schade

Fesneau vindt wel dat hij de economische schade al fors heeft weten te beperken door snelle diplomatieke acties en maatregelen, waardoor de export van kalveren en runderen naar Spanje en Italië weer snel werd hervat. De export naar landen in Noord-Afrika, met name Algerije, ligt echter nog altijd stil. Frankrijk heeft onder meer binnen tien dagen een netwerk van laboratoria opgezet voor de verplichte pre-transport-testen op EHD, aldus de bewindsman.

Ook kennis vergaren over EHD

Het actieplan beoogt ook meer kennis te vergaren over de ziekte en de gevolgen voor het vee om monitoring, preventie en de strijd tegen EHD verder te optimaliseren. “We willen de activiteiten van alle betrokkenen, vee-artsen, overheidsdiensten, veehouders, zoveel mogelijk coördineren.”

Fesneau zal de andere EU-landen en derde landen op de hoogte houden van de Franse ingrepen en ervaringen. Dit om de economisch belangrijke tak van vee-export open te houden.

Beheer
WP Admin