Epizootische Hemorragische Ziekte (EHD) is een virale ziekte die vooral herten treft. Vorige maand is in Frankrijk een eerste besmetting bij runderen vastgesteld. - Foto: Canva/Ivonne Wierink RundveeNieuws

Aantal gevallen EHD in Frankrijk stijgt snel

Het aantal gevallen met EHD in Frankrijk op veehouderijen stijgt snel; beschermingszones bereiken Bordeaux. De export naar Spanje wordt hervat.

Het aantal gevallen van Epizootische Hemorragische Ziekte (EHD) in Frankrijk blijft stijgen. Hoewel het ministerie van Landbouw op 21 september de eerste drie besmettingen meldde, liep het aantal eind vorige week al op tot 53. Hierdoor strekken de beschermingszones van 150 kilometer rondom de besmette bedrijven zich nu al uit tot Bordeaux. Tot nu toe bevinden alle besmette bedrijven zich in het zuidwesten van het land. De besmetting kwam uit Spanje. Het ministerie van Landbouw in Parijs eist dat men alle runderen in de beschermingszones test op EHD voordat men ze transporteert.

Lees ook: Fransen slaan alarm over snelle opkomst veeziekte EHD

Hervatting export Franse kalveren

Minister Marc Fesneau heeft een akkoord gesloten met zijn Spaanse tegenhanger over het hervatten van de export van Franse kalveren en runderen naar Spanje. “Ik ben ook in overleg met mijn collega’s in Italië en Algerije om de invoer daar zo snel mogelijk te herstarten”, zegt de minister. Spanje, Italië en Algerije waren vorig jaar samen goed voor de import van 1,1 miljoen Franse runderen.

Beheer
WP Admin