Op dit moment is er nog geen vaccin voor het virustype van EHD dat is vastgesteld in Europa. - Foto: Canva RundveeNieuws

Exotische runderziekte EHD voor eerst in Europa

De epizoötische hemorragische ziekte (EHD) is voor het eerst vastgesteld in Europa.

Dat meldt de Belgische landbouwwebsite Vilt op basis van informatie van het Franse voedselagentschap Anses. Net als blauwtong wordt de ziekte overgedragen door knutten.

Het Franse voedselagentschap geeft aan dat de exotische ziekte dodelijk kan zijn voor runderen. EHD is op zich geen nieuwe ziekte. Het werd voor het eerst vastgesteld in de Verenigde Staten (VS) in 1955 en is daarna verspreid in Azië, Australië en Afrika. Alle herkauwers zijn gevoelig voor de virusziekte, maar herten het meest. De ziekte veroorzaakt koorts, ernstige vermagering, kreupelheid en ademhalingsproblemen. Het virus kan niet op de mens worden overgedragen.

‘Knutten hebben runderen aangestoken’

Eind 2022 werd de ziekte vastgesteld op Sardinië, later eveneens op Sicilië en ook in het zuiden van Spanje werden haarden aangetroffen. Wetenschappers gaan ervan uit dat knutten, een familie van muggen, met de wind meegedragen zijn over de Middellandse Zee en de runderen hebben aangestoken. Knutten zijn in Nederland niet onbekend omdat ze ook de ziekte blauwtong overdragen.

Een andere mogelijkheid is dat het virus in Europa is belandt door het vervoer van besmet vee. Volgens Anses was het vijftien jaar geleden niet voorstelbaar dat de ziekte ooit in Europa zou aankomen, maar door de klimaatverandering kunnen knutten nu ook hier overleven.

Geen vaccin beschikbaar

Op dit moment is er nog geen vaccin voor het virustype van EHD dat is vastgesteld in Europa. Voor de EHD-types die in Japan en de VS circuleren, is er wel een vaccin beschikbaar. In afwachting van een vaccin moeten dieren nu getest worden en moet het vervoer van herkauwers uit besmette gebieden verboden worden. Deze maatregelen moeten verspreiding van het virus tegengaan.

Lees meer over Epizootic haemorrhagic disease (EHD) op de site van GD

Beheer
WP Admin