Familie Hendriks bouwde een nieuwe opfokstal voor fokgelten. De stal biedt plaats voor 2.500 fokgelten.De stal bevat enkele noviteiten op gebied van verwarming en verrijkingsmateriaal. Zaterdag 16 oktober is de open dag. - Foto's: Ronald Hissink VarkensFoto

Fotoreportage: innovaties in nieuwe stal fokbedrijf Hendriks

Wilko en Francis Hendriks in Witharen (Ov.) bouwden een nieuwe opfokstal met daarin enkele noviteiten als infrarood vloerverwarming en ruwvoerverstrekking. Zaterdag 16 oktober is de open dag.

Meer artikelen over varkensstallen lezen? Bekijk de themapagina hier.

Francis en Wilko Hendriks hebben een fokbedrijf met 1.000 zeugen in Witharen (Ov.) en Epe (Gld.); 700 zeugen voor de zuivere Z-lijn fokkerij en 300 TN70-zeugen. Met die 300 zeugen worden ook proeven voor Topigs gedaan. De bouwkosten voor de nieuwe stal liggen op €600 per plaats.

Tussen de bestaande en nieuwe stal is een doorloop met daarvoor een afleverplatform gerealiseerd. Met de looppaden langs de hokken kan Wilko in alle rust de gelten laden. De voersilo’s zijn aan de achterkant van de gang geplaatst, met de losbuizen voor het platform. Zo hoeft er geen chauffeur meer tussen de stallen te komen.

Aan de zijgevel is de luchtinlaat geïnstalleerd.

Hendriks koos voor roterende kleppen (links) zodat er geen kans op luchtinslag is. De nozzles van de verneveling zijn direct onder de kleppen geplaatst.

In de afdeling komt de lucht via de voergang de afdeling in. De openingen in de vloer lopen door de hele afdeling zodat de luchtverdeling over alle hokken gelijk is. In het midden onder de voeler van de klimaatcomputer is een stukje dichte vloer om te voorkomen dat de luchtstroom de meting beïnvloedt.

De 10 afdelingen tellen elk 12 hokken. Per 2 hokken zijn 2 Groba-voerbakken geplaatst.

Wilko Hendriks koos bewust voor 4 vreetplaatsen per hok om verdringing aan de voerbak te voorkomen. Nu heeft een ranglagere gelt toch de mogelijkheid om naast een ranghogere te vreten. In de bakken zitten 3 drinknippels.

De afdelingsvloeren zijn geïmpregneerd waardoor ze ruwer zijn dan gecoate vloeren. In de bolle vloer zit een infrarood verwarmingssysteem. Hendriks is de eerste met deze vloerverwarming. Door infraroodverwarming warmt de vloer gelijkmatiger op en blijft beter op temperatuur.

De regeling van de vloerverwarming is niet meer dan een schakelkastje in de centrale gang, waar de stroomdraden naar de infraroodstrips in het beton lopen. De strips zitten dichter op elkaar dan traditionele vloerverwarmingsleidingen. Het systeem kostte €60.000, dat bedrag verwacht Hendriks binnen 5 jaar terug te verdienen doordat hij zonnepanelen op het dak heeft liggen.

In de hokafscheiding zijn poortjes gemaakt zodat de hokken geschakeld kunnen worden. Dat is goed voor de beweging en sociale interactie van de gelten. Hendriks plaatste het deurtje 60 cm van de muur, een duurdere oplossing maar op die manier blijft het rustig langs de wand waar de gelten behoren te mesten.

De centrale gang is met 2 meter breder dan traditioneel. Aan het begin is een weegplateau geïnstalleerd. Hendriks gebruikt dat plateau om de groei te monitoren en ook om de gelten nauwkeuriger te kunnen behandelen met ontwormingsmiddel. Uitgaan van een groeischema en het op het oog beoordelen geeft een te grote spreiding, waardoor de kans bestaat dat de dieren een verkeerde dosis krijgen.

De luchtwasser is achter in de stal in een eigen compartiment geplaatst. De deur naar de centrale gang is brandwerend.

Hendriks plaatste tussen elke twee hokken een Happy Feeder voor ruwvoerverstrekking. Via de voervijzel komt er 2-3 maal per dag een ruwvoerbrok in de bak. Door aan de ketting te trekken krijgen de gelten wat ruwvoerbrok in de bak. De ketting hangt in beide hokken, zoals Wilko laat zien. Dat zorgt voor interactie tussen de hokken. Hij verwacht veel actie met deze bakken.

Beheer
WP Admin