Farm Frites informeert telers over ontwikkelingen in de keten AkkerbouwFoto

Farm Frites informeert telers over ontwikkelingen in de keten

‘Relaties binnen de aardappelketen’ is het thema van Tour de Farm 2018. Tour de Farm is een jaarlijks terugkerend evenement dat georganiseerd wordt door fritesfabrikant Farm Frites en gewasbeschermingsmiddelen producent Bayer.

In dit schema wordt de wisselwerking tussen de verschillende elementen verduidelijkt. In een oogopslag wordt duidelijk welke elementen elkaar ondersteunen en welke elkaar juist tegenwerken.

De Tour de Farm is een jaarlijkse traditie die een keer in Nederland en een keer in België wordt georganiseerd. Deze keer was het landbouw- en loonbedrijf van de familie Waverijn in het Zeeuwse Philippine de locatie van het evenement in Nederland. De ruim honderd bezoekers kregen een gevarieerd programma voorgeschoteld dat werd afgesloten met een barbecue. - Foto's: Anton Dingemanse

Tijdens zijn welkomstwoord gaf Jose Waverijn een korte impressie over de ontwikkeling van zijn bedrijf wat hij samen met zijn broer Marco runt.

Farm Frites organiseert jaarlijks meerdere dagen voor specifieke doelgroepen. Tour de Farm wordt samen met Bayer georganiseerd en is gericht op telers en leveranciers van aardappelen voor de fritesverwerking. Hier een indruk van verschillende fritessoorten. Bijzonder is de noviteit friet van zoete bataat, in het midden. Deze maakt inmiddels deel uit van het assortiment van Farm Frites.

In 5 groepen werd gerouleerd langs 5 demo's. Hier licht Hinse Boonstra van Bayer aan de hand van sheets de uiteenlopende aspecten van gewasbeschermingsmiddelen toe.

Eén van de aspecten waar aandacht aan wordt besteed is de lange weg van toelating voor een middel in Europa wordt toegelaten. Europa kent zo ongeveer de strengste eisen voor een middel wordt toegelaten maar zelfs die blijken volgens kritiek van burgers nog onvoldoende.

Saskia Hogenboom van Farm Frites gaf toelichting op de relatie tussen het eindproduct en het basismateriaal.

Soms wordt voor een externe partij frites in afwijkende vorm geproduceerd zoals hier friet in de vorm van legoblokjes.

Wat de criteria zijn voor geschikte aardappelrassen werd door Guus Misset van Farm Frites uit de doeken gedaan. Naast vorm, lengte en inwendige kwaliteit is de bakkwaliteit cruciaal. De eertijds gewaardeerde bruine tot goudgele kleur is inmiddels passé. Deze kunnen de kankerverwekkende stof Acrylamide bevatten en sinds dat dit bekend is laat de consument dergelijke friet staan.

Op sheet enkele stalen van bakkwaliteit. Als het bruin bij normale frituren ontstaat bevat dat aardappelras teveel aan suikers die tijdens het frituren worden omgezet in Acrylamiden. Te lang frituren heeft een vergelijkbaar effect. Tegenwoordig wordt gestreefd naar frites met lichte kleur, de onderste 3 rijen. Dit houdt in dat bepaalde aardappelrassen niet meer frites geschikt zullen worden bevonden en dat veredelaars met nieuwe geschikte rassen zullen komen.

Aan de digitale ontwikkelingen in de landbouw is ook niet aan voorbij gegaan. Sjors Leermakers van Bayer legt hier de werking van een wifi regenmeter uit.

Leermakers licht de door hemzelf verzamelde data op een tablet toe.

Interessant was ook de uiteenzetting die Cees van den Hoek van Farm Frites gaf over de invloed van sporenelementen op de kwaliteit van de aardappel. Hier een voorbeeld hoe een tekort aan magnesium herkend kan worden.

Deze sheet laat zien welk tekort gerelateerd wordt aan een bepaalde grondsoort bij een bepaalde pH.

Het gaat er uiteraard om, om ook dit jaar weer een prima frites geschikte aardappel te telen. Dit perceel Markies van Waverijn ziet er beloftevol uit.

Beheer
WP Admin