AlgemeenNieuws

Export groeit ondanks boycot

Brussel – De EU heeft in juli voor €11,2 miljard aan agrarische producten en voeding geëxporteerd, 8 procent meer dan in 2014. De export naar Rusland daalde met €353 miljoen, maar dit werd door een grotere export naar de VS en China maar ook een serie andere landen ruimschoots goedgemaakt.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Europese Commissie.

Poetins boycot

Rusland stelde op 7 augustus 2014 een importstop in voor bijna alle landbouwproducten uit de EU en een serie andere landen waaronder de VS en Canada. Van augustus 2014 tot en met juli 2015 is de agrarische export van de EU 5,7 procent toegenomen ten opzichte van de vergelijkbare periode een jaar eerder. De boycot doet dus pijn, maar de export groeit door.

Hogan prijst exportsucces

De cijfers tonen volgens Eurocommissaris Phil Hogan het succes aan van een meer marktgeoriënteerde Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. “De EU is in de laatste 10 jaar een netto-exporteur geworden van agri- en foodproducten geworden. De Europese landbouw is een sterke, competitieve sector geworden die producten maakt die wereldwijd gewild zijn.”

VS en China kopen meer

Rusland heeft sinds de importstop €4,7 miljard minder agrarische producten geïmporteerd uit de EU. De VS importeerde daarentegen voor bijna €2,6 miljard extra, terwijl China €2,3 miljard plust. Rusland was de tweede markt voor de agribusiness, maar is nu ingehaald door China en Zwitserland. De Russische markt zakte ook weg door de roebel, die ver wegzakte door onder meer een ingestorte olieprijs.

Meer rund- en pluimveevlees

In de boycotperiode nam de exportwaarde van rundvlees en pluimveevlees toe met respectievelijk 23 en 5 procent. De uitvoer van varkensvlees bleef op hetzelfde niveau als een jaar eerder. Door prijsdalingen daalde de exportwaarde van kaas en melkpoeders maar ook groente en fruit met dubbele percentages. Bij boter was sprake van enkele procenten groei.

Meer graan naar Egypte

Gedurende de boycotperiode boekte de agribusiness in de EU ook groei in Zuid-Korea en een serie Arabische landen waaronder Saoedi-Arabië, Egypte en Algerije. Laatstgenoemden kochten vooral meer graan. De Japanse vraag naar Europees product daalde dan weer een beetje, wat mogelijk ook komt door het wegzakken van de Japanse yen.

Beheer
WP Admin