Europees milieucommissaris Virginijus Sinkevičius in Brussel. - Foto: Reuters AlgemeenNieuws

EU-commissie: snelle aanpak stikstof nodig

De Europese Commissie wil dat de nieuwe Nederlandse regering de vermindering van de stikstofuitstoot zoveel mogelijk versnelt.

De impact van de intensieve veehouderij op het milieu in Nederland moet worden aangepakt, vindt de Europese Commissie. Dat blijkt uit stukken die de Europese Commissie onlangs heeft vrijgegeven aan Food&Agribusiness.

Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft sinds de uitspraak van de Raad van State over de stikstofaanpak verschillende ontmoetingen gehad met Europees milieucommissaris Virginijus Sinkevičius over het stikstofbeleid.

Provinciale emissieplafonds

In juni van dit jaar had Schouten een drie uur durend online overleg met Sinkevičius, waarbij onder andere gesproken werd over de stikstofproblematiek. In dat overleg meldde Schouten dat ze denkt aan de instelling van provinciale emissieplafonds. Wageningen UR heeft dat idee uitgewerkt: elke provincie krijgt een emissieplafond dat is afgeleid van het nationaal emissieplafond, gebaseerd op de omvang van het landbouwareaal per provincie.

De Europese Commissie trekt in het verslag over het overleg de conclusie dat de vermindering van de stikstofuitstoot zoveel mogelijk moet worden versneld. Ook omdat er veel tijd voor nodig is. Daarbij haalt Sinkevičius ook de doelen in de EU-biodiversiteitsstrategie aan. De algehele impact van de ‘zeer intensieve veehouderij’ moet worden aangepakt door de nieuwe regering, aldus de Europese Commissie. De commissie voegt daaraan toe dat ze de situatie nauw zal volgen, ‘omdat dit een grote milieu-opgave is voor Nederland’.

In februari 2020, toen de minister ook een overleg met Sinkevičius had, beklaagde Schouten zich erover dat de uitspraak van de Raad van State belemmerend werkt op de woningbouw en het verkeer. Dat draagt, aldus de minister, niet bij aan publiek draagvlak voor de natuurbescherming. Commissieambtenaar Humberto Delgado Rosa wees de minister er fijntjes op dat het door de Nederlandse rechter stopgezette Programma Aanpak Stikstof (PAS) geen Europese regelgeving was, maar een Nederlandse invulling daarvan.

Stikstofbelasting uit buurlanden

In hetzelfde overleg zei Schouten dat de helft van de stikstofbelasting uit buurlanden komt. Ze toonde zich bovendien bezorgd dat het Nederlandse saneringsplan voor de varkenshouderij tot effect had dat Nederlandse varkenshouders hun heil zochten in België. Die vrees blijkt bijna twee jaar later – ook volgens het ministerie zelf – overigens ongegrond. Er zijn geen concrete cijfers beschikbaar over varkenshouders die in Nederland zijn gestopt met steun en die hun bedrijf in België hebben voortgezet.

Reacties

  1. De Europese milieucommissaris mag zijn mond opendoen als in Nederland de stikstof uitstoot op dezelfde manier wordt beoordeeld als in andere Europese landen en niet volgens `t aeurius model.

    1. De Europese commissie legt de vinger op de zere plek .
      De intensieve bedrijven die nog steeds afhankelijk zijn van eiwit importen
      Voor (bio) boeren die minder afhankelijk zijn wordt het oppassen .
      Het gevaar komt voor hun niet vanuit linkse of de EU.
      De toeleverancier en verwerkende industrie, zullen proberen de intensieve productie zoveel .mogelijk in stand te houden .
      Dus gaan ze opzoek naar stikstofruimte .
      Die zit nog bij extensieve bedrijven in de vorm van latente ruimte .
      Zal mij benieuwen hoe LTO hierop reageerd

    1. @Spithoven – de relevante stukken zijn er inmiddels aan togevoegd via linkjes. deze reactie is automatisch gemodereerd

Beheer
WP Admin