Premium
De Väderstad schijveneg met speciale CrossCutter-schijven staat klaar om als het droog genoeg is de groenbemesters in te werken. - Foto's: Bert Jansen AkkerbouwErvaring

Strenge stikstofnorm gaat ten koste van gewasopbrengsten

Dirkx investeerde vorig jaar in een nieuwe Rauch-kunstmeststrooier. Om precies te kunnen bemesten, is de strooier uitgerust met GPS. De machine kan hoeveelheden vanaf 50 kilo kunstmest per hectare exact verdelen.

De zakken kunstmest voor dit seizoen staan al klaar in de schuur. Dirkx kan ze pakken als hij ze nodig heeft.

Reacties

  1. In dit artikel wordt gesproken over nalevering aan N uit de bodem die de wettelijke korting in de toekomst niet kan opvangen. Ik zou niet weten hoe dat moet want die nalevering uit de bodem komt nu al bij de huidige gift. Iedere kg N minder via bemesting zal nu en in de toekomst minder N voor het gewas betekenen. Via de ingeslagen weg van de Groenen zal de bodem verarmen en weer op zijn oude productie waarde van voor de ontginning uitkomen. Helaas kennen veel van onze beleidsmedewerkers niet meer de verhalen van de voorouders die deze gronden niet wensten te ontginnen. Toen de kunstmest opkwam werd deze grond interessant voor de boer en nu moet hij volgens de geleerden weer terug naar begin 1900 en dat terwijl er 5 x zoveel mensen wonen op aarde.

Beheer
WP Admin