Proefboerderij De Marke van Wageningen University & Research (WUR) is gestart met meten van de ammoniak- en broeikasgasemissies van melkvee. - Foto: Jan Willem Schouten RundveeNieuws

Emissie meten in rundveestal is uitdaging

Proefboerderij De Marke van Wageningen University & Research (WUR) is gestart met meten van de ammoniak- en broeikasgasemissies van melkvee. Het onderzoek moet duidelijk maken of het systeem geschikt is om er milieuvergunningen voor veehouders op te kunnen baseren.

Eind vorig jaar werd De Marke door het ministerie van LNV aangewezen als nationale testlocatie om met sensoren stalemissies te meten. In de stal hangen meerdere ammoniak-, methaan- en CO2-sensoren.

Het meten van de emissies is niet eenvoudig. De melkveestal is namelijk een stal met natuurlijke ventilatie. De zijkanten van de stal zijn open. Via die openingen komt frisse lucht de stal in, die opwarmt en via ventilatieopeningen in de nok van het dak weer wordt afgevoerd. Onderzoeker Jan Vonk voert de metingen uit en geeft aan dat vanwege de afvoer van de lucht via de nok, ook juist daar de meeste sensoren hangen, op een paar meter onder de nok. Daar meten de sensoren de concentraties ammoniak en methaan, die door de onderzoeker worden omgerekend naar de emissie van de stal.

Emissie meten buiten de stal

Omdat een melkveebedrijf ook emissies buiten de stal heeft, wil WUR in een latere fase ook daar meten. Bijvoorbeeld tijdens het uitrijden van de mest op het land. Dat gebeurt met emissiearme aanwending (zodenbemester), maar WUR wil wel graag ter plekke meten hoe laag de emissie dan is.

Ook moeten dan liefst de ammoniak- en methaanconcentraties in de omgeving van de boerderij gemeten worden. Dit om een completer beeld te krijgen van de milieu-impact van dit proefbedrijf.

Reacties

  1. Begrijpelijk dat er gekozen is om op de Marke een poging te doen om emissies te meten
    Als proeflocatie zeer geschikt
    De uitkomst is al bekend
    Metingen in open stallen kunnen niet betrouwbaar genoeg uitgevoerd worden
    Dat is zeer prettig voor de melkveehouderij
    Sensoren passen niet in een goed verdienmodel van de melkveehouderij.

Beheer
WP Admin