Foto: Henk Riswick RundveeNieuws

Eén op tien melkveehouders in VK denkt te stoppen

Bijna 1 op de 10 Britse melkveehouders denkt er rond 2025 mee gestopt te zijn. Vooral kleinere melkveebedrijven zien het onder de huidige marktomstandigheden niet meer zitten. Daarnaast zegt nog eens een kwart er niet zeker van te zijn of ze over twee jaar nog melken.

Dat komt naar voren uit een enquête onder 600 leden van de National Farmers Union, de Dairy Intentions Survey. ‘Onvoldoende opbrengsten, de zeer wisselvallige markt en de omvang van de investeringen die nodig zijn om aan allerlei nieuwe eisen te voldoen zijn allemaal redenen waarom veel Britse melkveehouders hard aan het nadenken zijn over hun toekomst in de sector,’ aldus de boerenbond.

Volgens de laatste tellingen van het landbouwschap AHDB telt het Verenigd Koninkrijk momenteel nog zo’n 7.500 melkveehouderijen. Dat is weer 4,8% minder dan een jaar geleden.

‘Vertrouwenscrisis onder boeren’

Het meest genoemd als reden om te stoppen zijn de sterk gestegen inputkosten voor voer, energie en kunstmest. Ruim de helft noemt verder de hoge investeringen in zaken als mestopslag. De NFU dringt in dat kader aan op een verlenging van de bestaande subsidieregeling voor dat soort voorzieningen en een verlaging van de minimum-grens voor het toekennen van die bijdragen.

Voorzitter Michael Oakes van de sectie melkveehouderij concludeert: ‘’Het is duidelijk dat al deze factoren de weerbarstigheid van de melkveehouderij bedreigen, wat heeft geleid tot een vertrouwenscrisis onder de boeren. Met een groeiende vraag naar Britse zuivel, blijft de toekomst er echter wel goed uitzien.”

Reacties

  1. Kijk eens in je eigen dorp rond, en kijk over een periode van 20 á 25 jaar bij mij in de straat is er nog één melkveehouder over van oorspronkelijke 6 maar als ik het aantal koeien reken dan konden het er nu wel eens meer zijn.

  2. Bij onze kleine zuivelcoop ook meer dan 10% stoppers in het laatste jaar. Wie melkt er nog koeien in 2030? Ga ze eens na in je eigen gemeente en zet hier het verwachte resultaat.

  3. Met afbouw derogatie komt er een gat in de kringloop.., met als gevolg veel concurrentie op de mestmarkt en een hogere kostprijs . Opnieuw rekenen dus en meer stoppers.

  4. Doe maar eens zo’n enquête onder Nederlandse boeren … Ik denk denk niet dat het hier onder de 1 op de 10 zal blijven….

Beheer
WP Admin