Een giertank van maar liefst 5.000 liter! zo ronkte de beschrijving achter op deze foto uit 1980. Tegelijk was er het besef dat dergelijk zwaar materieel de bodem verdichtte wat nadelig was voor de gewasgroei. Vandaar dubbellucht voor de trekker én tandenbanden voor de tank, om de druk zoveel mogelijk te spreiden. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Een flinker waaier van drijfmest gaf gras een groeispurt

Hoe groter de waaier hoe zwaarder de maaier want een flinke gift drijfmest zette het gras aan tot groeien. In 1992 werd de ketsplaat verboden.

De één vond het stinken, de ander associeerde de geur met vruchtbaarheid. Feit was dat vroeger het voorjaar doortrokken was van de geur van drijfmest. Een plattelandsluchtje, heette het dan en daar was niet iedereen een liefhebber van. Burgers niet, maar ook boerinnen hingen de was niet buiten op dagen dat de giertank over het land reed.
Drijfmest, en dan vooral de verspreiding via de giertank, was altijd al controversieel. Het was zoals Johan Cruijff zei: “Elk voordeel hep se nadeel.”

Ketsplaat

De giertank deed iets wat een mensenhand nooit zo zou kunnen: hij sproeide de mest door middel van een ketsplaat heel gelijkmatig over het land. Hoe groter de waaier hoe zwaarder de maaier, zo heette het, doelend op de weelderige grasgroei die met de mest in gang gezet werd.

Ammoniak

Het nadeel was dat er met deze ketsplaatmanier grote hoeveelheden ammoniak vervluchtigden en ammoniak had geen beste naam. Het werd gezien als één van de oorzaken van zure regen, een verzamelnaam voor allerlei stoffen in de lucht die via neerslag weer naar beneden kwamen en daar een verzurend effect hadden. Bomen gingen er dood van en kalkhoudend zandsteen werd aangetast.

Injecteren verplicht vanaf 1992

De intensieve veeteelt droeg bij aan dit fenomeen, maar was zeker niet de enige veroorzaker. Industrie en verkeer speelden ook een rol; vandaar dat deze sectoren maatregelen moesten nemen. Ook de landbouw ontkwam daar niet aan, de ketsplaat werd verboden en vanaf 1992 moest drijfmest geïnjecteerd worden.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Reacties

  1. wij hebben het vaak zo gedaan, net voor een bui regen of tijdens een donkere regenachtige dag kon je de mest daarna, niet meer terug vinden zien liggen , ( alle ammoniak kwam met de regendruppeltjes naar beneden) .sorry, voor de ammoniak vervluchtigden te verminderen ,is het voorgaande nog steeds de beste meetoden.

Beheer
WP Admin