De melkaanvoer in Duitsland daalt in december 0,3% en komt uit op 2,57 miljoen ton melk. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE). - Foto: Mark Pasveer RundveeNieuws

Duitse melkaanvoer daalt licht in december

De melkaanvoer in Duitsland daalt in december 0,3% en komt uit op 2,57 miljoen ton melk. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE).

Dat is een kleinere daling dan een maand eerder, toen nog ruim 1% minder richting zuivelverwerkers kwam. Seizoensmatig zit de melkaanvoer weer in de lift, nadat deze in het najaar het laagste punt van het jaar bereikte.

Dagelijkse melkgift stijgt

De dagelijkse gemiddelde melkaanvoer komt uit op ruim 82.900 ton per dag. Dat is een stijging van 2,2% ten opzichte van een maand eerder. Net als in ons land is de aanvoer met 1,4% net iets hoger uitgekomen dan in 2022. In de eerste maanden lag de aanvoer volgens BLE zelfs nog ruim 3% hoger dan een jaar eerder.

De deelstaten Nedersaksen en Beieren produceren in 2023 bijna de helft van alle traditionele melk in Duitsland. Volgens zuivelmarktbureau ZMB ligt de melkaanvoer in januari, door een periode van kou, zo’n 2% onder het niveau van januari 2023.

Aandeel biologische melk stijgt iets

De productie van biologische melk is in december ook nauwelijks hoger dan in dezelfde maand van 2022, maar in totaal is er toch 5% meer uit deze stroom verwerkt. In de beginmaanden lag de aanvoer lange tijd zelfs bijna op 10% meer. Het aandeel biologische melk bedraagt 4,4% en is licht gestegen ten opzichte van 2022. In Beieren wordt met afstand (50%) de meeste biologische melk geproduceerd.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin