Vreba Melkvee is met in totaal meer dan 3.000 melkkoeien op diverse locaties het grootste melkveebedrijf van Nederland. Foto: Hans Prinsen RundveeNieuws

Dossier Vreba Melkvee is niet bespreekbaar voor LNV

Het ministerie van landbouw (LNV) peinst er niet over om in gesprek te gaan met Vreba Melkvee over de fosfaatrechten voor het melkveebedrijf in Vredepeel.

Dat bleek deze week bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb), waar de kwestie opnieuw aan de orde kwam. Vreba Melkvee is met in totaal meer dan 3.000 melkkoeien op diverse locaties het grootste melkveebedrijf van Nederland. Het bedrijf beschouwt zichzelf als knelgeval en vindt dat het te weinig fosfaatrechten heeft gekregen voor de hoofdlocatie in Vredepeel.

Uitbreiding melkveebedrijf in Vredepeel

Zeker gezien de garantstelling van € 2,5 miljoen die LNV in 2016 heeft gegeven. Door deze garantstelling kon Vreba Melkvee van de familie Van Bakel een lening van € 24 miljoen krijgen van de NIBC Bank voor uitbreiding en verduurzaming van het melkveebedrijf in Vredepeel. Toen er in 2018 fosfaatrechten werden ingevoerd om uitbreiding van de melkveehouderij een halt toe te roepen, werden die rechten gebaseerd op het aantal dieren op de peildatum 2-7-2015. Vreba Melkvee had toen 1.394 koeien op de hoofdlocatie in Vredepeel. In 2018 waren dat er circa 1.900. Daardoor kreeg het veel minder fosfaatrechten dan het nodig had.

Met het ministerie om tafel

Vreba kreeg bovendien hoge heffingen van in totaal ruim € 500.000 opgelegd, omdat het meer koeien aanhield dan op basis van het fosfaatreductieplan was toegestaan. De bezwaren hiertegen werden in 2021 door het CBb van tafel geveegd. Wel werd er een betalingsregeling met LNV afgesproken.

Vreba Melkvee wil ook wat betreft de toegekende fosfaatrechten met het ministerie om tafel. Vreba’s advocaat, Joost de Rooij van Linssen Advocaten, pleitte eerder voor een ontheffing voor het melkveebedrijf waardoor het niet hoeft te investeren in fosfaatrechten, maar dat geld kan steken in innovaties.

Het bedrijf heeft al kapitalen geïnvesteerd in de benodigde extra fosfaatrechten. Om dat te financieren werden grond en fosfaatrechten verkocht. In plaats daarvan wordt een deel van de fosfaatrechten geleased.

Dit dossier is niet bespreekbaar

De plannen voor milieuvriendelijke stallen in Vredepeel (waarin emissies van ammoniak en methaan vergaand moeten worden gereduceerd) zijn in de ijskast gezet. Die stallen zouden ook een verdere uitbreiding naar 3.000 koeien op de hoofdlocatie in Vredepeel mogelijk moeten maken.

Het ministerie moet in deze zaak out of the box-denken, aldus De Rooij eerder hierover. LNV voelt echter niets voor een ontheffing en wil hierover ook niet in gesprek met Vreba Melkvee. “Dit dossier is niet bespreekbaar”, aldus LNV-jurist Zieleman. Die er tot ergernis van René van Bakel aan refereerde dat het melkveebedrijf de vergunningen niet op orde had. Volgens Van Bakel heeft het bedrijf op de hoofdlocatie in Vredepeel nooit een koe meer heeft gehouden dan de 2.200 die daar zijn toegestaan.

Melkveebedrijf in Duitsland

Vreba Melkvee heeft inmiddels een melkveebedrijf in Duitsland gekocht, in de deelstaat Nedersaksen, waar het 1.200 koeien melkt. “In Duitsland zijn geen fosfaatrechten nodig en de discussie over stikstof is daar van een heel andere aard. Dit heeft zwaar meegewogen in ons besluit om naar Duitsland te gaan”, aldus Vreba Melkvee begin oktober over deze stap. Het bedrijf is echter niet van plan om het melkveebedrijf in Vredepeel te verkopen en Nederland te verlaten.

Het CBb gaat proberen binnen twaalf weken uitspraak te doen.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. En dan te bedenken dat ze al veel minder fosfaatrechten nodig hebben omdat ze zo genaamd zelfzuivelaar zijn geworden ( alleen de melk een beetje afromen ).

Beheer
WP Admin