Doc Kaas haalt melk op bij boer. - Foto: Frank Uijlenbroek RundveeNieuws

DOC verlaagt melkprijs met € 7,55

DOC Kaas verlaagt de melkprijs voor februari met € 7,55 tot een basismelkprijs van € 53,98 per 100 kilo melk. Inclusief maximale toeslagen kan de uitbetaalde melkprijs nog oplopen tot € 57,23.

De melkverwerker betreurt in een ruime verklaring op de eigen website dat de melkprijsdaling zo fors is. Ook geeft DOC toe dat het in de afgelopen maanden andere signalen heeft afgegeven en dat de prijsdaling niet zo sterk zou zijn als nu afgegeven.

Correctie melkprijs

De zuivelverwerker is geconfronteerd met flinke vraaguitval, meer dan het in december en januari heeft ingeschat. Daarom is in de prijsverlaging van februari een correctie meegenomen van januari. Afgesloten retailcontracten, die voor een half jaar worden afgesloten, liggen nog wel op een hoog prijsniveau. Maar DOC ziet verkochte volumes aan de retail in december en januari flink teruglopen.

Hierdoor moet moederbedrijf Deutsches Milchkontor (DMK) voor de niet afgezette volumes afzet zoeken op internationale markten tegen aanzienlijk lagere opbrengstprijzen. Daarbij noemt DOC ook nog eens de toegenomen melkaanvoer met hoge gehalten, waardoor de voorraden bij DMK snel oplopen en het resultaat van het bedrijf negatief beïnvloeden.

Inhaalslag

DMK hield, ondanks druk op de internationale zuivelmarkten, de melkprijzen aan het einde van 2022 op een hoog peil. In België en Duitsland stelden toen al veel zuivelondernemingen hun melkprijs naar beneden bij. De flinke prijsdaling zou een inhaaleffect zijn ten opzichte van concurrerende melkverwerkers.

Niet zo fors als DOC, maar ook andere zuivelondernemingen verlaagden hun melkprijs voor februari. FrieslandCampina maakte eerder deze week een prijsdaling van € 4 bekend en Arla verlaagde de melkprijs met € 3. Genoemde bedragen zijn exclusief btw en gelden bij een jaarleverantie van 1,1 miljoen kilo melk. De bijdrage van 5 cent aan ZuivelNL is in mindering gebracht.

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin