Laboratorium van Danone in Cujik. – Foto: Danone RundveeNieuws

Danone en Ajinomoto werken samen voor emissiereductie in melkveehouderij

Danone en Ajinomoto werken samen aan AjiPro-L, een voeradditief dat broeikasgasemissies in de melkveehouderij vermindert en methaanremmers versterkt.

De Franse zuivelonderneming Danone en het Japanse Ajinomoto zijn een strategische samenwerking aangegaan om de uitstoot van broeikasgassen in de zuivelketen te verminderen. Ajinomoto produceert AjiPro-L, een voedingssupplement voor koeien dat pensbestendig lysine bevat. Hierdoor kan dit aminozuur door de darmen worden opgenomen als voedingsstof. Door AjiPro-L te voeren, hoeft een veehouder minder eiwitrijk voer zoals sojameel te gebruiken, zonder dat dit de melkproductie schaadt. Minder eiwitrijk voer leidt automatisch tot minder uitstoot van broeikasgassen; Ajinomoto gaat uit van een reductie van 20%. Ook de uitstoot van stikstofoxiden uit mest zou met zo’n 25% dalen. Opvallend is dat een rantsoen met AjiPro-L ook de werking van methaanremmers met 30% zou versterken.

Lysine versterkt methaanremmer, maar hoe?

Jan Dijkstra, universitair hoofddocent rundveevoeding van Wageningen UR, noemt het bijzonder interessant dat een bestendig aminozuur als lysine de werking van een methaanremmer zou versterken. Wel vraagt hij zich af hoe dit mechanisme werkt. “Waarom zou een bestendig aminozuur, dus niet afbreekbaar in de pens, de pensfermentatie zodanig beïnvloeden dat methaanproductie verder wordt geremd?” Als er aanwijzingen zijn dat AjiPro-L samen met een methaanremmer leidt tot extra methaandaling, gepaard met een mogelijk positief effect op stikstofgebied, dan zou dat volgens Dijkstra zeker onderzocht moeten worden in goed opgezette experimenten met melkvee.

Hij is niet bekend met wetenschappelijk gepubliceerde studies over enkel beschermd lysine in Nederland en België. Internationale literatuur geeft volgens hem een wisselend beeld. Een aantal recente proeven in België en Nederland lieten geen effect zien op de melkproductie. De kans op een positief effect op de melkproductie lijkt het grootst als het eiwitgehalte van het rantsoen lager is. Bij het huidige gemiddelde eiwitgehalte in Nederlandse melkveerantsoenen lijkt het effect van beschermd lysine gering of afwezig.

Eiwit verlagen zonder melkverlies

Om de stikstofexcretie te verlagen, zou een veehouder volgens de voerdeskundige eerst het eiwitpercentage in het rantsoen iets moeten verlagen. Dit kan bijvoorbeeld door sojaschroot of raapzaadschroot te vervangen door mais. Volgens hem hoeft dat zeker niet ten koste te gaan van de melkproductie. De stikstofexcretie op het bedrijf is dan lager, wat gunstig is gezien het toenemende tekort aan plaatsingsruimte voor mest. Bij echt lage eiwitgehalten kunnen bestendige aminozuren volgens Dijkstra een positieve bijdrage leveren aan de melkproductie. “Ik zie dan liever niet enkel lysine, maar een combinatie van bestendige aminozuren”, aldus Dijkstra.

De samenwerking tussen Danone en Ajinomoto biedt leveranciers van de zuivelonderneming een extra hulpmiddel om de emissies van de melkveehouderij te verminderen. Beide bedrijven hebben een voorlopige samenwerkingsovereenkomst getekend en werken aan de introductie van het voeradditief voor leveranciers van Danone in Spanje, Brazilië, de Verenigde Staten, Egypte en Marokko. Het uiteindelijke doel van Ajinomoto en Danone is om het voeradditief op te nemen in tools voor het kwantificeren van broeikasgasreducties.