Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Melkprijzen Duitsland en Ierland gedaald in juli

De melkprijzen in Duitsland en Ierland zijn flink omlaag gegaan. In het Duitse Hochwald daalde de prijs met € 3, in het Ierse Glanbia met € 2,51. De gemiddelde Europese melkprijs zakte in juli met € 0,44 en komt uit op € 42,39 per 100 kilo melk.

De daling van de Europese melkprijs blijkt uit de maandelijkse rapportage van EDF-ZuivelNL internationale Melkprijsvergelijking. Die daling is in vergelijking met een maand eerder. In vergelijking met dezelfde maand vorig jaar, is de melkprijs inmiddels € 9,40 lager. Deze daling is vooral door lagere melkprijzen in het noorden van Europa en in Ierland, als gevolg van een mindere vraag in de markt.

Frankrijk en Spanje aan goede kant streep

De melkprijs in het Duitse Hochwald kende de grootste daling. Daar zakte de prijs met € 3 en ontvangen melkveehouders € 42,06 per 100 kilo. Het Ierse Glanbia komt in juli uit op € 36,71, na een prijsdaling van € 2,51. Met deze melkprijs betaalt de zuivelonderneming bijna het minst in de vergelijking uit. Dairygold, ook uit Ierland, betaalt in juli € 36,65 per 100 kilo melk.

Melkveehouders in Frankrijk en Spanje zitten aan de goede kant van de streep. Na weliswaar € 0,27 te zakken in de uitbetalingsprijs, betaalt Capsa Food nog € 54,07 per 100 kilo uit. Valio in Finland houdt de melkprijs gelijk en betaalt € 50,34 per 100 kilo melk uit. FrieslandCampina houdt de melkprijs ook stabiel, maar staat volgens de berekeningen in het rapport in de middenmoot van verwerkers met € 41,09.

Franse zuivelverwerkers plussen

Opvallend is dat Franse zuivelverwerkers bijna allemaal plussen en meer dan € 44,15 per 100 kilo melk uitbetalen. Melkveehouders die aan Sodiaal leveren zitten het beste met een prijsverhoging van € 1,94 tot een melkprijs van € 46,59. In Nieuw-Zeeland en de VS is de uitbetaling verder gezakt. Fonterra betaalt in juli omgerekend € 28,89 uit en klasse III-melk in Amerika levert melkveehouders nog net € 32 per 100 kilo melk op.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin