Foto: ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten AlgemeenCommentaar

‘Credits naar Sjaak van der Tak’

Het kabinet schrapt haast uit rapport van Remkes.

Zeker, bemiddelaar Johan Remkes krijgt terecht lof voor zijn rol in het stikstofconflict. In zijn rapport Wat wel kan zet hij het kabinet op zijn nummer. Hij vraagt erkenning voor de problemen in de landbouw. Vooral de toonzetting maakt indruk. “Ik vind dat aan een groot aantal wensen van de sector tegemoet moet worden gekomen”, zei hij bij de presentatie op 5 oktober.

Remkes gaf de vastgelopen ministersploeg een ontsnappingsroute. Het kabinet Rutte IV volgt nu op hoofdlijnen zijn advies. Dat lijkt heel verstandig. Nederland moet uit die houdgreep. Stikstof legt de landbouw, de woningbouw en tal van andere economische activiteiten al veel te lang lam.

Waar Remkes nat ging, herstelt het kabinet nu. De gedwongen sanering van 500 tot 600 piekbelasters binnen één jaar is natuurlijk onhaalbaar. Het lijstje is er niet, laat staan dat ondernemers (vooral boeren) in zo’n korte tijd een dergelijke ingrijpend besluit kunnen nemen. En wat is hun perspectief? Is in dit besluit al de hand van de nieuwe landbouwminister Piet Adema zichtbaar? Je zou het hopen.

Rol Sjaak van der Tak onderbelicht

Of spelen hier toch ook andere krachten? De rol van LTO-voorzitter Sjaak van der Tak lijkt in dit traject onderbelicht. Natuurlijk, de acties, de ferme taal van leiders Mark van den Oever (FDF) en Bart Kemp (Agractie) zijn belangrijk. Maar Van der Tak blijft praten. Met Van den Oever, met Kemp, maar vooral ook met Remkes. Hij ging wél die eerste keer. Alleen. En nam hen in de tweede gespreksronde mee. Van der Tak, ook CDA-coryfee, zette druk op CDA-leider Wopke Hoekstra. Hoekstra die in augustus twijfels uitte over de stikstofdoelen voor 2030.

Van der Tak speelt ook de ledenraadpleging handig. Op twaalf stellingen gaven 2.471 leden een cijfer. En zoals zo vaak met middeling van rapportcijfers, ga je dan nét over. Ook hier een krappe voldoende voor Remkes. Tegelijk de boodschap aan Rutte c.s. om op de piekbelasters Remkes’ huiswerk over te doen. In het ontbijt met Rutte, Adema en Van der Wal woensdag werd dit rapport nog eens besproken. De bewindslieden hebben geluisterd. Ook zij willen uit de crisis.

Termijn opgerekt

Is het dan allemaal pais en vree? Nee, zeker niet. De doelen blijven gehandhaafd. De termijn wordt opgerekt. Er moet iets met de piekbelasters gebeuren. Onteigening blijft een ‘no go’ voor de landbouw. En natuurlijk rest de vraag wat er in de plaats komt van de vermaledijde kritische depositiewaarde (KDW). Zolang er niks anders is, blijft deze in wet staan.

Reacties

  1. Ik vertrouw die van de tak voor geen meter, zo ook LTO niet.
    Voor de sector was het goed, al duurt het nu wel lang, dat er andere groepen zoals FDF , Agractie e.d. erbij zijn gekomen. Anders had lto de sector allang aan DenHaag overgeleverd.

  2. Ze zijn toch helemaal doorgedraaid daar in Den Haag. Hoeveel evenementen gaan er niet door , door de stikstofregels. Als je een buurtfeest organiseert, dan komt het stikstof gebeuren al om de hoek kijken. kost allemaal klauwen met geld. En zo de bouw ook hoeveel projecten liggen er niet stil of dreigen stil te vallen door het stikstof verhaal.
    Een vrachtwagenchauffeur vertelde dat hij bij mensen een houten chalet had gebracht. Die mensen hadden nu een jaar of 5 geleden een bouwval gekocht om te herbouwen , maar de stikstof regels liggen dwars. mochten op een gegeven moment wel bouwen, maar dan moest al het materiaal met 1 vrachtauto worden gebracht en moesten de bouwvakkers carpoolen met een elektrische auto om op de bouw te komen. Chauffeur: maar ik dan met het chalet? Daar mochten er wel 20 van gebracht worden, dat was dan weer een ander stikstofpotje. En dan werken met elektrische kranen in de bouw en dan s’nachts staan ze aan een dieselaggregaat om op te laden.

    Het is toch een probleem waar politiek Den Haag zich toch zelf in gemanoeuvreerd heeft. Laat ze het ook maar intern oplossen. En niet de burger er voor op laten draaien!!

  3. Ik vrees dat ondaks alle goede bedoelingen van onze onderhandelaars ons land zal verworden tot een Statdstaat waarbij bewoners met hun “vervuiling” boven voedsel en natuur zullen worden gesteld. Niemand durft op dit moment de inreis van hele volksstammen ter discussie te stellen anders dan wat politiek geschreeuw of de roep om meer en betere opvang van de vluchtelingen die op zoek zijn naar een beter leven waarbij een volle maag en een dak boven hun hoofd de drijfveer lijkt te zijn in veel gevallen. Dat hier eten voor nodig is, blijkt geen mens Stad Nederland te interesseren.

  4. Jan Vullings zegt: “Stikstof legt de landbouw, de woningbouw en tal van andere economische activiteiten al veel te lang lam.”

    Voor de landbouw zou dit kunnen gelden maar voor de woningbouw en andere economische activiteiten zeker niet.

    Jan heeft de laatste tijd zeker niet bij een aannemer geïnformeerd wanneer die eindelijk tijd had om zijn al lang vergunde uitbouw te realiseren? In de bouw is niet de stikstof het probleem maar het personeel. Personeel is moeilijk te krijgen en ze worden van steeds verder deze kant op gehaald.

    En de andere economische activiteiten die Jan noemt, zonder voorbeelden te noemen, liggen niet plat vanwege stikstof maar vanwege torenhoge energieprijzen.

    Slecht commentaar weer, jammer.

Beheer
WP Admin