Een boerenbedrijf in de Gelderse Vallei, dicht bij een Natura 2000-gebied van de Veluwe. - Foto: Herbert Wiggerman AlgemeenNieuws

CDA zoekt uitweg jaartaldiscussie stikstofdoelen

Het CDA wil nog voor de zomer een ‘geloofwaardige oplossing’ voor de jaartaldiscussie over de stikstofdoelen. De partij kreeg woensdag tijdens het Kamerdebat over het transitiefonds voor het landelijk gebied de wind van voren van vooral GroenLinks, PvdA en Partij voor de Dieren.

Joris Thijssen van de Pvda verwijt het CDA dat het de coalitie in gijzeling houdt. Partijleider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra zei eerder dat het CDA niet kan leven met het jaartal 2030 in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering. Nu staat nog in de wet dat 74% van de stikstofgevoelige Natura 2000-gebieden in 2035 onder de kritische depositiewaarde (de stikstofnorm) moet worden gebracht. De coalitie sprak in 2021 af dat dat jaartal naar 2030 wordt vervroegd.

Johan Remkes heeft daar in 2025 en 2028 twee evaluatiemomenten aan toegevoegd. Als bij de evaluatie blijkt dat er voor de provincies zwaarwichtige redenen zijn om 2030 niet te halen, maar dat ze wel op de goede weg zitten, dan kan er volgens Remkes uitstel volgen.

Wetsvoorstel: voornemen coalitie en advies Remkes

Het kabinet is bezig het voornemen van de coalitie en het advies van Remkes in een wet op te nemen. Dit wetsvoorstel zal naar verwachting pas na de zomer in de Tweede Kamer worden behandeld. Minister Van der Wal verwerkt nu in het wetsvoorstel de reacties op de consultatie. Dan stuurt zij dat voor advies naar de Raad van State.

Woensdag werd intussen uitgebreid gedebatteerd over de instelling van het transitiefonds voor het landelijke gebied (€ 24,3 miljard). Partijen aan de linker- en rechterzijde van de coalitie twijfelen over steun aan dit fonds, zolang onduidelijk is wat het CDA doet.

CDA-woordvoerder Derk Boswijk erkende dat hij de onduidelijkheid ook ongemakkelijk vindt. Hij zegt dat hij in samenspraak met natuurorganisaties, de agrarische sector en wetenschappers aan een geloofwaardige oplossing werkt. Hij is daarover nog niet in gesprek met de coalitiegenoten en noemt een soort Houdini-truc. Als later dit jaar de aanpassing in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering aan de orde komt, dan geeft het CDA duidelijkheid, aldus Boswijk.

Gevolgen voor de boer

Christianne van der Wal houdt intussen vast aan de afspraken in het coalitieakkoord en koerst op stikstofdoelen voor 2030, zegt de minister. 2030 heeft voor de boer geen directe consequenties en veehouders worden niet op het jaartal afgerekend.

De wet haalt in de Tweede Kamer zeker een meerderheid, maar in de nieuw verkozen Eerste Kamer is het kabinet afhankelijk van de steun van andere partijen, zoals BBB of PvdA/GroenLinks. Woensdag lieten deze partijen nog niet doorschemeren of ze minister Christianne van der Wal zullen steunen. De minister deed in beide richtingen wel een paar toezeggingen.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin