Britse boeren zwaar getroffen door overstromingen
Britse boeren zijn in het hele land getroffen door de zware overstromingen en storm van de laatste dagen.
Honderden hectare land staan onder water waardoor aardappelen, pootgoed, suikerbieten of net ingezaaide wintergewassen wegrotten. Ook zijn schuren vol met aardappelen of graan of zelfs boerderijen zelf met de grond gelijk gemaakt of ernstig beschadigd. Op veel plaatsen kon vee net op tijd naar binnen worden gehaald maar ook zijn er dieren verdronken.
De onderlinge verzekeraar NFU Mutual wordt overspoeld door telefoontjes en mails met schadeclaims. De precieze omvang kan het bedrijf nog niet aangeven maar dat de schade in de tientallen miljoenen loopt, staat wel vast.
Twee maanden regen in twee dagen
De zware storm Babet trok afgelopen weekend over het Verenigd Koninkrijk en Ierland met twee maanden regen in twee dagen tijd. Ook deze week blijft het zwaar regenen waardoor de schade nog verder toeneemt. In veel streken zijn rivieren buiten hun oevers getreden, vaak ook doordat juist recent aangelegde keringen of dijken niet tegen de waterstroom bestand bleken.
“Absoluut enorme hoeveelheden water stroomden door de straten en dwars door de boerderij. De hele bovenlaag van de grond is meegesleept, je kan er helemaal niets aan doen om dat te voorkomen”, zegt boerin Sarah Bell tegen Farmers Weekly. ‘’Ik stond tot mijn middel in stromend water om tien vastgelopen ooien te redden”, aldus collega LLyr Jones.
Lees verder onder de video
Scenes from Suffolk as Storm Babet brings heavy rain and flooding chaos to the UK 🌧️ Get in touch if your farm has been badly affected.
🎥 @AplusHops #UKFarming #StormBabet #Flood #Flooding #Farm #Rain #FarmersGuide #JohnDeere #JCB #AskAFarmer pic.twitter.com/mER3aR3qbT
— Farmers Guide (@FarmersGuide) October 20, 2023
Eerdere overstromingen
Neil MacLeod, die boert in Schotland dat de zwaarste regen over zich heen kreeg, vertelt de BBC: ‘’Het is oktober dus de laatste acht weken hebben we de wintergewassen ingezaaid. Ook staan er nog aardappelen op het veld. Dat moeten we allemaal als verloren beschouwen. Maar we hebben wel geleerd van eerdere overstromingen, want de schuren waren leeg, alles was al weggehaald.”
We zien wanhopige scenes in het hele land, overal zijn vernietigende overstromingen
MacLeod voegt daaraan toe: “We hebben dit ook in 2015 meegemaakt en toen zei iedereen: dat gebeurt eens in de 200 jaar. Maar vorig jaar hadden we weer dit noodweer en deze week is het ergste wat ik ooit heb meegemaakt. Je kan het niet tegenhouden, je moet elke keer maar weer je lesje leren. En misschien moeten we toch toegeven dat je in sommige streken gewoon niet meer kunt boeren.”
“We zien wanhopige scenes in het hele land, overal zijn vernietigende overstromingen”, zegt vicevoorzitter Tom Bradshaw van de Engelse National Farmers Union. “Gewassen die in de grond zitten moeten op grote schaal worden afgeschreven waarmee volgend seizoen weer een rampjaar dreigt te worden.”
Watermanagement-strategie
Bradshaw vindt dan ook dat de regering ‘eindelijk eens werk moet maken van een alles omvattende watermanagement-strategie’. “Boeren staan in de voorhoede als het gaat om klimaatveranderingen en de landbouw heeft steeds vaker te kampen met ernstige weersituaties als dit. Daarom moet er een lange termijn plan komen om de enorme hoeveelheden water goed te kunnen beheren. Alleen dan kunnen Britse boeren en tuinders het land van voldoende voedsel blijven voorzien.”