AlgemeenAchtergrond

Boer in Nieuw-Zeeland veel zakelijker

Onlangs hebben we als Huizing Harvest Nieuw-Zeeland bezocht. De kiwi’s zijn zakelijker dan de Nederlandse boeren. En het hoeft allemaal niet zo luxe te zijn.

Nieuw-Zeeland is Europa, maar dan mooier! Qua natuur dan. Alles kun je er vinden in een kort tijdsbestek. Van bergen, gletsjers, droge vlaktes en geisers tot bosrijke gebieden, gele stranden, regenwoud en helderblauwe meren. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de verschillende (micro)klimaten die er zijn.

Op het Zuidereiland was het fris, hoewel het al voorjaar was en de zon volop zijn best deed. Hoe verder naar het noorden hoe aangenamer de temperatuur werd. Ook niet zo heel gek, als je bedenkt dat het noorden van Nieuw-Zeeland een heel stuk dichter bij de evenaar ligt.
Nieuw-Zeeland is echt een land van uitersten. Dat blijkt ook uit de neerslagverdeling: gemiddeld tussen de 600 en 1.500 millimeter, maar er zijn ook gebieden die over het jaar verdeeld 8.000 millimeter te verwerken krijgen! Daar tegenover staat ook weer een gebied dat bij zo’n 300 millimeter blijft steken.

Boer neemt genoegen met weinig

Wat meteen opviel aan de Nieuw-Zeelandse veehouderij was dat men genoegen neemt met weinig. Hiermee bedoel ik dat de middelen simpel zijn. Er is een overdekte melkstal, variërend van visgraat tot carrousel, dat is een middel waar je niet meer zonder kan met aantallen koeien van 250 tot 1.000 stuks. Daarnaast tref je een woonhuis en misschien nog een schuur voor stalling van de trekker, maar dan houdt het op.

De koeien moeten het doen met het gras in de wei en als ze heel veel geluk hebben, krijgen ze wat brokken in de melkstal. In de winter krijgen ze vaak wat Kale voor extra energie.

De koeien lopen buiten zolang ze op het bedrijf zijn. Dat brengt me bij een groot verschil met de Europese werkwijze: op de meeste bedrijven wordt niet het hele jaar gemolken. In twee maanden worden alle koeien drooggezet, met als gevolg dat ook binnen twee maanden alle koeien weer afkalven. Vanaf ongeveer half augustus begint deze afkalfperiode. Deze duurt dan tot half oktober en dit zijn de echte hoogtijdagen voor de veehouders!

Koeien spuiten heet hangijzer

Hoe krijg je alle koeien tot afkalven binnen zo’n kort tijdsbestek? Hiervoor wordt nogal eens gebruik gemaakt van induced calving. De ‘late’ koeien worden dan ingespoten om ze zodoende eerder af te laten kalven en beter in lijn te laten lopen met de rest van het koppel. Dit moet dan wel geruime tijd voor het afkalven gebeuren, om het risico dat het kalf er iets van krijgt zo klein mogelijk te houden.
Dat deze aanpak een bron van conflicten is tussen veehouders en dierenrechtenactivisten zult u wellicht al wel aanvoelen. Dubieus is in hoeverre het induceren een negatieve invloed heeft op de koe dan wel op het kalf.

De laatste maanden van het jaar zitten de koeien op volle productie, alle kalfjes moeten ondergebracht en gevoerd worden en de koeien moeten weer geïnsemineerd worden, zodat ze volgend jaar weer afkalven rond augustus.

Eind januari, begin februari wordt de druk weer wat minder, de koeien zijn weer op hun retour in de lactatie, de kalfjes zijn wat ouder en brengen wat minder werk mee. Ook gaan ze wel naar een andere locatie om daar op te groeien en na twee jaar terug te komen, vlak voor het afkalven.
Ook de oudere koeien in het gebied rond Invercargill worden vaak weggevoerd naar de run-offs, dit is geleased land waar de koeien kunnen grazen in de wintertijd. Dit gebeurt dan in de periode dat ze droogstaan, vanaf juni ongeveer tot vlak voor het afkalven.

Boeren veel zakelijker…

Een ander verschil tussen boeren in Nieuw-Zeeland en boeren in Nederland is dat het boeren op zich in Nieuw-Zeeland veel zakelijker bekeken wordt. Het is veel minder een way of living dan in Nederland. Men is ook minder plaatsgebonden. Meerdere veehouders die we gesproken hebben zijn in de loop der jaren al eens of zelfs vaker verhuisd met of zonder veestapel om op een andere plek verder te boeren. Het schijnt dat die zakelijke instelling vanaf 1984 opgekomen is, sinds alle landbouwsubsidies zijn afgeschaft.

… maar ook relaxter

De mentaliteit van de kiwi’s, zo noemen de Nieuw-Zeelanders zichzelf, is redelijk relaxed. Ook heel vriendelijk, behulpzaam en bezorgd in vergelijking met Nederland. We werden zelfs een paar keer nagebeld om te horen of we onze bestemming wel bereikt hadden! Luxe is een bijna ondenkbaar begrip, men is gewoon tevreden met veel minder. Het is ook een ons-kent-ons wereldje, tenminste binnen het agrarische. Het is werkelijk waar dat veel veehouders van het Zuidereiland die van het Noordereiland kennen en andersom.

Beheer
WP Admin