AlgemeenNieuws

Beurzen enthousiast over crisisplan

Amsterdam – De Europese beurzen noteerden donderdag op de hoogste niveaus in 12 weken tijd. Beleggers waren opgelucht dat de Europese politieke leiders een akkoord hebben bereikt over de aanpak van de schuldencrisis in de eurozone. Het enthousiasme zorgde vooral voor forse koerswinsten onder de banken en verzekeraars.

,,Er heerst opluchting dat de politiek uiteindelijk toch een redelijk geloofwaardige oplossing voor de schuldencrisis heeft gevonden en een eerste stap heeft gezet om het vertrouwen te herstellen. De details van de plannen moeten nog verder worden uitgewerkt, maar ze voldoen in ieder geval aan de minimumeisen. We zijn er nog niet, maar kunnen hier voorlopig mee vooruit”, aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 2,6 procent hoger op 311,65 punten. De MidKap-index klom 2,5 procent tot 500,84 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 2,2 en 4,2 procent.

Het crisisakkoord werd bereikt na een marathonzitting van zo’n 8 uur. Een van de onderdelen is de kwijtschelding van de helft van de Griekse schulden door de bankensector. Daarmee is een bedrag van circa 100 miljard euro gemoeid. Ook wordt de slagkracht van het Europese noodfonds versterkt tot 1000 miljard euro.

Uit het akkoord bleek dat de Nederlandse banken geen extra kapitaal hoeven op te gaan halen. De Griekse banken moeten het meeste kapitaal gaan ophalen, maar hebben al steun toegezegd gekregen. Banken in Spanje, Italië en Frankrijk moeten hun buffers ook aanvullen.

In Amsterdam voerden de financiële fondsen ING en Aegon de stijging aan met winsten van 8,7 en 6,6 procent. Bank en verzekeraar ING liet daarbij weten aan de strengere kapitaaleisen te voldoen. In de MidKap klom SNS Reaal 5 procent.

Ook elders in Europa behoorden de bankaandelen tot de grootste stijgers. In Frankfurt klom Deutsche Bank 10 procent. Ook de Franse banken BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole lieten forse koerswinsten zien van tussen 12 en 14 procent. De Franse banken hoeven veel minder kapitaal op te halen dan gevreesd.

Naast het crisisakkoord kregen de beurzen ook een stroom kwartaalcijfers te verwerken. In Amsterdam openden onder meer Shell, Randstad, Wessanen, CSM en Aalberts Industries de boeken over het afgelopen kwartaal.

Shell klom 0,4 procent. Het olieconcern heeft de winst in het derde kwartaal fors opgevoerd, mede dankzij een hogere olieprijs. Randstad steeg 1,1 procent. Het uitzendconcern zag de winst in het afgelopen kwartaal met 10 procent stijgen bij een omzetgroei van 12 procent.

De euro liet ook een flinke stijging zien na het crisisplan. De Europese munt klom tot 1,3995 dollar, tegen 1,3835 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 91,82 dollar per vat en Brentolie werd 1,3 procent duurder.

Beheer
WP Admin