Landbouwminister Piet Adema. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Adema teleurgesteld over intrekken gewasbeschermingswet

Het is voor Nederland teleurstellend, dat de Europese Commissie besloten heeft de voorstellen voor duurzaam gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in te trekken.Dat schrijft minister Piet Adema (landbouw) aan de Tweede Kamer.

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kondigde twee weken geleden aan, dat zij de voorstellen intrekt.

Alternatieve gewasbescherming

Adema zegt dat het nu aan Nederland zelf en de andere lidstaten is om het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Nu nieuwe Europese wetgeving achterwege blijft, valt een belangrijke juridische prikkel weg om in Europa gelijk op te trekken, zegt Adema. Tegelijk valt ook de hefboom weg, die Nederland wilde inzetten voor alternatieve gewasbescherming, met minder risico’s voor mens, dier en milieu. Adema doelt daarbij op de ontwikkeling en toelating van nieuwe resistente rassen en op de versnelde toelating van groene, laagrisico-middelen.

Minister Adema zegt dat Nederland sowieso aanvullende maatregelen moet nemen om de belasting van oppervlakte water met gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat heeft dat eerder al aangekondigd. De extra maatregelen zijn nodig om te voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

    1. er heerst een grote hetze tegen de landbouw in ons land….. het westland moet eigenlijk ook al weg…..

Beheer
WP Admin