Voorzitter Europese Commissie Ursula von der Leyen zet alle pijlen op de strategische dialoog die ze vorige maand heeft aangekondigd. Bedrijfsleven, wetenschap, maatschappelijke organisaties, boeren en consumenten worden bij de dialoog betrokken. - Foto: ANP AlgemeenNieuws

Europese Commissie: EU-wet gewasbescherming van tafel

Het Europese voorstel voor de vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen in de landbouw wordt ingetrokken. Dat heeft Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, dinsdag 6 februari in het Europees Parlement aangekondigd.

Het doel van de voorstellen was het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen in 2030 te hebben gehalveerd. Al vanaf het begin waren de voorstellen omstreden. Het Europees Parlement wees het voorstel eind vorig jaar al af.

De landbouwministers van de 27 lidstaten waren er in december van het vorig jaar nog voor om te proberen de voorstellen alsnog door te zetten. Volgens Von der Leyen is dat zinloos. “Het voorstel is een symbool geworden van polarisatie. Ik zal in de Europese Commissie voorstellen om de plannen in te trekken, maar het onderwerp blijft natuurlijk wel op tafel”, aldus Von der Leyen die na haar woorden applaus kreeg van het Europees Parlement.

Pijlen op strategische dialoog

Von der Leyen zet alle pijlen op de strategische dialoog die ze vorige maand heeft aangekondigd. Bedrijfsleven, wetenschap, maatschappelijke organisaties, boeren en consumenten worden bij de dialoog betrokken. Die dialoog moet volgens Von der Leyen de basis vormen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

De voorzitter van de Europese Commissie benadrukte dat onderling vertrouwen nodig is en in de plaats moet komen van polarisatie. “De landbouw heeft een langetermijnperspectief nodig. We moeten ophouden met zwartepieten en samen oplossingen zoeken.”

‘Waardering en respect voor boeren’

Von der Leyen refereerde in haar bijdrage aan het debat in het Europees Parlement vaak aan het boerenprotest. Zij maakte duidelijk dat boeren de eersten zijn die de gevolgen van klimaatverandering ondervinden, en dat zij ook de eersten waren die de effecten van de Russische oorlog merkten in de vorm van hogere energie- en kunstmeststoffen. “Desondanks produceren ze elke dag het kwaliteitsvoedsel dat we nodig hebben. Daarvoor zijn we hen waardering, dankbaarheid en respect verschuldigd”, aldus de voorzitter van de Europese Commissie. Zij kreeg voor die woorden applaus van de Europarlementariërs.


Nieuwsbrief akkerbouw

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ontwikkelingen binnen akkerbouw.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Reacties

  1. Het is een wolf in schaapskleren
    Zo meteen naait ze je nog 2x zo hard

    Heel Europa gas erbij met de protesten en de boeren gaan het beleid maken met gezond boeren verstand

  2. “Boeren zijn de eerste die de gevolgen van klimaatsverndering ondervinden”. Opbrengsten van landbouw gewassen zijn de afgelopen vijftig jaar gigantisch gestegen en de aarde wordt bovendien groener.

Beheer
WP Admin