Foto: ANP RundveeNieuws

Adema overweegt vervoersverbod kalveren jonger dan 28 dagen

Landbouwminister Piet Adema overweegt de minimumleeftijd voor het transport van kalveren te verhogen naar 28 dagen, zoals dat ook in sommige buurlanden is. Dat zegt hij tijdens het debat over de landbouwbegroting.

Deze maatregel kan alleen nationaal genomen worden, waardoor het alleen geldt voor transporten binnen Nederland. In Nederland geboren kalveren mogen daardoor niet meer voor 28 dagen naar kalvermesters vervoerd worden.

Niet voor internationale transporten

De regeling kan geen beperking opleggen voor internationale transporten, waardoor de import van kalveren jonger dan 28 nog wel mogelijk is. Voor deze transporten geldt de Europese regelgeving, waarin staat dat kalveren getransporteerd mogen worden als ze ouder zijn dan 14 dagen.

In het voorjaar zal Adema een definitief besluit nemen.

Reacties

 1. Wat een idioterie, dus een kalf vervoeren met 14 dagen is zielig en met 28 dagen niet? Alles maar ook alles wordt door den Haag in stelling gebracht om de boer te treiteren en zijn verdienmodel te ondermijnen…

 2. Kan iemand uitleggen wat er dieronvriendelijk aan is om een kalf van 14 dagen te transporteren? En waarom het niet meer dieronvriendelijk is om dat te doen met 28 dagen?
  Wat is het verschil?

  Toch nog toe een positief beeld gehad van Adema, maar ook hij lijkt alweer door gekkigheid van Den Haag meegesleept te worden. Allemaal wensdenkers zonder realiteitszin.

  1. Wel uit voormalig Oostblok landen en overzeese . Maar hier 40 km is te ver.
   Dat krijg je met minister die niks van landbouw weet. En zich alles laat aanpraten.
   Laatst op 1 gezien interview met sven kockelman typisch hoe *** ik mijn spreektijd vol zonder ook maar iets inhoudelijks te zeggen.deze reactie is automatisch gemodereerd

 3. Tsjonge voortaan de kalveren via Belgie naar de Nederlandse Kalvermester moet niet gekker worden. 14 dagen houden is prima Piet Adema dus houd het daar maar gewoon bij.

Beheer
WP Admin