Boeren met tractoren nemen deel aan een protestactie in de Europese wijk in Brussel, georganiseerd door het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), om betere voorwaarden te eisen voor groei, productie en behoud van een fatsoenlijk inkomen, op de dag van een Europese Raad vergadering, vandaag 1 februari. - Foto: ANP AlgemeenCommentaar

‘Actievoeren loont: boerenprotesten bewerkstelligen EU-beleidswijziging’

Actievoeren loont: boerenprotesten in Europa leiden tot significante beleidswijzigingen door de EU.

Actievoeren loont. Die simpele conclusie is te trekken na aanhoudende boerenprotesten in Frankrijk, België, Duitsland en een reeks buurlanden. Zo schrapt de Europese Commissie de verplichting om 4% van de grond braak te leggen. Ook de import van grote partijen goedkope producten uit Oekraïne wordt aan banden gelegd. Het vrijhandelsakkoord Mercosur met Zuid-Amerikaanse landen staat op losse schroeven.

Commentaar gaat verder onder het kader

Vandaag praten EU-leiders over landbouw

Eurocommissaris Maroš Šefčovič toont begrip voor de onrust. Veel boeren kunnen hun hoofd nauwelijks boven water houden. Een strenger beleid uit de zogenoemde Green Deal is op veel plekken niet haalbaar, realiseert hij zich. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, geeft de versoepeling boeren extra flexibiliteit. Vorige week initieerde zij een dialoog over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Vandaag ook praten de Europese leiders over de landbouw.

Lees ook: Boerenproblemen op de Europese top

Actievoeren in Frankrijk, Spanje, België en Duitsland

Ondertussen staat Frankrijk zo’n beetje stil. Spaanse boerenbonden hebben acties aangekondigd. In België gaat het er ruig aan toe. In Duitsland temporiseerde bondskanselier Olaf Scholz eerder al de accijnsverhoging op ‘rode’ diesel. De Nederlandse Farmers Defence Force (FDF) heeft 4 juni tot Europese actiedag uitgeroepen. Boeren moeten in alle EU-landen met trekkers de straat op.

Brussel raakt zenuwachtig van al dit wapengekletter. Begin juni zijn de verkiezingen voor het Europees Parlement. De heersende partijen zijn als de dood dat populistische rechtse partijen hun slaatje slaan uit de onrust. Nederland geldt hier als afschrikwekkend voorbeeld.

Zenuwachtige leiders dus vandaag op de buitengewone top in Brussel. Zij zullen er alles aan doen de onrust te temperen. Het is niet gemakkelijk, omdat de onrust in de landen een verschillende grondslag heeft. Cadeautjes in vorm van versoepeling, extra geld of dialoog worden gemakkelijk gegeven. Zij lossen de echte problemen echter niet op.

Reacties

    1. c.j balen, boeren zijn het kots beu, om blijvend voor de gek te worden gehouden.. elk jaar moeten ze minimaal 1 % van de inkomsten inleveren…. en met toekomstige de milleu gekte gaat dat vele malen meer worden….. in nederland gelijk die derogatie terug, oeverstroken gekte weg, stikstof gebieden schrappen, drijfmest zonder verwarmen door geheel eureopa transporteren/exporteren enz enz…

Beheer
WP Admin