Volgens Eurocommissaris Maroš Šefčovič is er de laatste tijd zoveel op de boeren afgekomen dat Brussel het niet kan maken om het strenge beleid af te dwingen. - Foto: Martijn ter Horst AlgemeenNieuws

Europese Commissie versoepelt verplichte braaklegging

De verplichting om vier procent van de landbouwgrond braak te leggen, wordt op de lange baan geschoven. Dat heeft de Europese Commissie vandaag besloten. De landbouwministers moeten het voorstel nog wel goedkeuren.

Volgens Eurocommissaris Maroš Šefčovič is er de laatste tijd zoveel op de boeren afgekomen dat Brussel het niet kan maken om het strenge beleid af te dwingen. “De ene na de andere plaag komt op de boeren af; droogte, te nat, branden, prijzen zowel voor voer als voor energie, daar moeten we rekening mee houden”, vertelde hij na afloop van de wekelijkse vergadering van de Europese Commissie. De maatregelen gaan met terugwerkende kracht in op 1 januari van dit jaar.

Vanaf nu kunnen boeren niet alles verbouwen op de grond die anders uit productie zou moeten worden genomen, vertelde de Eurocommissaris. Boeren kunnen bijvoorbeeld linzen of erwten verbouwen, gewassen die stikstof binden. Volgens de Europese Commissie kunnen de gewassen dienen als veevoer of als groenbemester. De Europese Commissie legt vooral de nadruk op de eis dat boeren de gewassen moeten telen zonder gebruik te maken van gewasbeschermingsmiddelen.

Landbouwcommissaris Wojciechowski tevreden

Landen kunnen afwijken van de regels die de Europese Commissie nu voorstelt. Maar moeten dan wel in overleg met Brussel. Volgens de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen geven de voorstellen boeren extra flexibiliteit. Ze pleit ervoor om een nieuw evenwicht te vinden in het GLB (gemeenschappelijk landbouwbeleid). Dit zodat boeren een goed inkomen kunnen verdienen en het voedsel geleverd kan worden aan de burgers.

Ook de Poolse landbouwcommissaris Janusz Wojciechowski uit zijn tevredenheid. Hij prijst een mooi compromis waarbij men zowel aan de boeren denkt als het andere doel, de Green Deal en het opkrikken van de biodiversiteit, niet uit het oog verliest.

Acties gaan gewoon door

Donderdag zullen de Europese leiders de problemen in de landbouwsector bespreken tijdens de Europese top. De boeren plannen om gewoon door te gaan met de acties. Vanaf negen uur willen ze met hun trekkers richting het Europees Parlement rijden. De Belgische politie wil niet dat tractoren te dicht bij het gebouw van de Europese Raad komen. Daar vindt de vergadering plaats.

Lees meer artikelen over Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Reacties

  1. Als ik het goed begrijp moet je dus 4 % groenbemesters of eiwitteelt zonder gewasbescherming telen. IPV verplichte braak. Ik denk niet dat dit een geweldig compromis is. Veldbonen zonder fungicide / insecticide en gewasbescherming levert 2 ton/ha op, daarvan gaat de helft op aan directe kosten ( zaaien, zaad, oogst, evt beregenen ). Tel uit je winst.

  2. De europese landbouwministers moeten de versoepeling nog goedkeuren!!! Dit is het moment om tegen te stribbelen en op de valreep de derogatie binnen te halen.

    1. Dat besef is er echt niet hoor. Maar in Frankrijk, en straks ook in Brussel, staat alles vast en daar houden de dames en heren politici niet zo van…

Beheer
WP Admin