Partner
Academie voor Vastgoed zorgt voor goed opgeleide AL-deskundigen AlgemeenPartner

Academie voor Vastgoed zorgt voor goed opgeleide AL-deskundigen

De Academie voor Vastgoed biedt tal van vakgerichte opleidingen voor agrarisch makelaars en taxateurs. Juist in deze sector is het belangrijk om goed opgeleid en gecertificeerd te zijn. “Het gaat hier immers om heel specialistisch werk. Daarnaast gaat het al snel om heel veel geld”, aldus Lydia van Dalen, manager bij de Academie voor Vastgoed.

De agrarische sector is een specialistische sector, aldus Lydia van Dalen. Als manager van de Academie voor Vastgoed benadrukt zij hoe belangrijk het is dat makelaars en taxateurs in deze sector goed opgeleid worden. “Het advies dat zij uitbrengen moet goed in elkaar steken, want de financiële risico’s zijn groot. Daarom bieden wij naast de opleiding tot agrarisch makelaar en taxateur ook hele specifieke cursussen. Bijvoorbeeld over onteigening.”

Lydia van Dalen is manager bij de Academie voor Vastgoed.

Lydia van Dalen is manager bij de Academie voor Vastgoed.

Juist met dit specialistische aanbod onderscheidt de Academie voor Vastgoed zich van andere opleidingsinstituten, vertelt Van Dalen. “Daarvoor hebben we ook nauw contact met de NVM en haar Vakgroep Agrarisch & Landelijk, zodat dat wat zij belangrijk vinden ook in de opleiding en in cursussen aangeboden wordt.” Die verbondenheid is er al sinds 1963, toen de Academie voor Vastgoed werd opgericht als opleidingsinstituut van de NVM. Tegenwoordig is de Academie voor Vastgoed de grootste opleider in de vastgoedbranche.

Verplichte bijscholingen

De opleiding tot (agrarisch) makelaar of taxateur duurt gemiddeld zo’n drie tot zes jaar. “Na een basisopleiding volgt een specialisatie naar bijvoorbeeld agrarisch makelaar of taxateur. Vervolgens moeten de kandidaat-makelaars en -taxateurs zoveel mogelijk praktijkervaring opdoen.” Is de opleiding succesvol voltooid, dan wordt een makelaar opgenomen in het register van VastgoedCert en een taxateur in het NRVT (Nederlands Register Voor Taxateurs). Beide registers zijn openbaar toegankelijk.

De Academie voor Vastgoed verzorgt ook cursussen voor de verplichte jaarlijkse bijscholing. “Voor beide registers zijn die erg belangrijk”, aldus Van Dalen. “Makelaars worden jaarlijks 12 uur en taxateurs 20 uur bijgeschoold. Soms zijn er verplichte onderwerpen, soms mogen ze kiezen. Je kunt daarbij denken aan juridische, fiscale, maar ook bouwkundige onderwerpen en nieuwe regelingen van de overheid. Voor taxateurs organiseren we bovendien jaarlijks een Landelijke Taxatiedag. Ze gaan dan naar een boerderij, voeren daar een taxatie uit en bespreken deze vervolgens gezamenlijk.”

Goed opgeleide medewerkers

Wat volgens Van Dalen minstens zo belangrijk is, is dat ook de andere medewerkers van het makelaarskantoor goed opgeleid zijn. “Dat zijn de assistent-makelaars en het administratief personeel. Ook daar bieden we opleidingen voor aan. Dan kun je denken aan een Vastgoedintroductiecursus voor het kantoorpersoneel of de opleiding tot assistent-makelaar. Zij kunnen de makelaar ondersteunen in het hele administratieve proces van advies en verkoop van een object en zijn belangrijke ondersteunende pijlers.”

Meer lezen over agrarisch vastgoed? Check het dossier!

Beheer
WP Admin