Begin jaren ’50 van de vorige eeuw experimenteerden boeren en onderzoekers met de opbouw van aardappelruggen. Kluiten waren een probleem, steeds als de trekker door de geulen ging, werd de losgemaakte ondergrond weer aangedrukt. Werkgangen combineren, zoals op de foto aanaarden en schoffelen tegelijk, scheelde in het vastdrukken van de ondergrond. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Aardappelruggen ophogen in 1957, kluiten waren een probleem

Een oer-Hollands plaatje, genomen in het voorjaar van 1957. De boer is bezig met schoffelen en ophogen tegelijk. In één werkgang kreeg men zo een onkruidvrije aardappelrug.

Aardappels telen op ruggen werd in die tijd nog lang niet overal gedaan. Vlak land met plantgaten of een plantgeul was veelal de norm maar daar zaten enkele nadelen aan. Het kon bij nat weer een hele modderboel worden en allerlei bodem- en andere schimmels sloegen makkelijk hun slag.

Tegen die achtergrond bleek de teelt op ruggen gunstig. Veldproeven lieten zien dat de opbrengst op ruggen soms wel 7% hoger lag dan op vlakke grond. Het verschil kon nog toenemen als het pootgoed was ontsmet en voorgekiemd.

Maar bij andere veldproeven ging het soms helemaal mis. Dan bleek dat juist in aardappelen op ruggen aardappelziekte was ontstaan. Hoe kon dat?

Aardappelruggen moesten hoog en breed zijn

Gaandeweg kregen boeren en onderzoekers er grip op. De ruggen moesten hoog en breed zijn en bol van boven. De eerder gebruikte methode van een iets holle rug zorgde dat schimmelsporen via het regenwater juist makkelijker naar binnen sijpelden en bij de knol konden komen. Bij een bolle rug liep het water beter af.

Een spitse rug was ook weer niet goed, daar staken de stengels aan de zijkanten al snel door naar buiten. Eigenlijk was een bolle rug van minimaal 20 centimeter hoog en bovenin 25 centimeter breed, ideaal, zo vond men. Maar dat was alweer 10 jaar na het nemen van deze foto.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin