De voorsprong in de melkaanvoer op 2022 neemt bij de zuivelverwerkers langzaam af. - Foto: Herbert Wiggerman RundveeNieuws

Aanvoer melk neemt in mei met bijna 2% toe

Nederlandse melkkoeien hebben in mei 1,23 miljoen ton melk geproduceerd. Dat is 1,9% meer dan in mei 2022. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Langzaam neemt de voorsprong op vorig jaar af. In januari van dit jaar werd nog 4,6% meer gemolken dan in de vergelijkbare maand in 2022. Ook is de piek in de melkproductie vlakker dan vorig jaar. Toen groeide de dagelijkse productie nog in mei. De gemiddelde dagelijkse aanvoer van melk in Nederland dit jaar ligt in mei op 39.664 ton. Dat is bijna 0,2% minder dan in april.

Ook hogere gehaltes

De vetproductie is met ruim 54.000 ton nog 3,7% groter dan vorig jaar mei. Het gemiddelde vetgehalte haalt 4,42%, terwijl die in mei 2022 bleef steken op 4,34%. Nu de zomermaanden zijn bereikt, zit er verval in het vetgehalte. In de eerste vier maanden van dit jaar lag het vetgehalte op of net onder 4,60%. Het eiwitgehalte blijft tot en met april vrij stabiel rond 3,62%. Vorig jaar kwam het eiwitgehalte niet verder dan 3,57%. RVO maakt volgende maand bekend waarop het eiwitgehalte in mei uitkomt.

Minder consumptiemelk

De verwerking van melk tot melkproducten geschikt voor consumptie is in april – met een totale productie van ruim 82.000 ton – zo’n 6% lager dan in april 2022. Het hele jaar is de productie al gemiddeld 4% lager. De kaasproductie is vergeleken met vorig jaar gelijk. In totaal komt deze uit op 79.500 ton. De verwerking tot boter blijft met bijna 12.500 ton 11% achter op vorig jaar. De grootste procentuele stijging wordt opgetekend bij mageremelkpoeder. De 7.675 ton die in april uit de poedertorens kwam, is 14% meer dan in dezelfde maand van vorig jaar.


Nieuwsbrief zuivelmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de zuivelmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Beheer
WP Admin