‘Aandacht verbeterde onze jongveeopfok’
Lange tijd waren de nuchtere kalveren en het jongvee bij ons een ondergeschoven kindje. Zelf vond ik dat het zo slecht nog niet ging. Want ik deed toch erg mijn best om na het melken ook nog even de kalveren te voeren met alle bijbehorende perikelen.
Het viel niet altijd mee om aandacht en geduld bij de kalveren en het jongvee te houden. Dat kwam mede door een boel werk wat er nog moest gebeuren en een rinkelende telefoon. Sinds mijn dochter de kalveren doet, en eigenlijk de hele jongvee opfok overnam, gaat dat veel beter.
De kalveren blaken van gezondheid en dat is fijn om te zien
Ook scheelt het dat we nu noodgedwongen veel volgens protocollen werken. Dit om een bepaalde vorm van eenheid te krijgen. Zo weet iedereen wat er moet gebeuren als een koe afkalft. Van het weghalen van het kalf en in een schoon eenlingboxje doen, tot het zorgvuldig schoonmaken van het geboortegereedschap: alles gebeurt volgens vaste regels.
Alles wat aandacht krijgt groeit, zeggen ze. Nou, in dit geval geldt dat zeker. Van een sterfte/uitvalspercentage van 10%, naar nog geen 2%. De kalveren blaken van gezondheid en dat is fijn om te zien. Op een gegeven moment hadden we een geboortegolf van dertig kalveren in een week.
Glunderende dochter
Mijn dochter kwam bij mij en zei dat het zo niet langer ging. “Zoveel kalveren om ’s ochtends te doen en ook op tijd op school zijn, dat red ik zo niet pap. Er moet wat gebeuren en jij moet maar wat bedenken.”
“Wat als we nu een kalverdrinkautomaat kopen?”, vroeg ik haar. “Dat zou echt geweldig zijn, maar dat is wel duur toch?”, zei ze. “Nou meid, dat kan me niet zoveel schelen. Ik vind het veel erger als jij geen plezier meer aan je kalfjes hebt”, antwoordde ik.
Zo gezegd, zo gedaan! Maandagochtend de dealer gebeld en een automaat gekocht. Dinsdagochtend twee hokken gemaakt en de automaat geïnstalleerd. Nog geen twee dagen later dartelden de kalfjes door de grote hokken en voerde de automaat de kalfjes. Mijn dochter glunderde ervan, zo mooi.
Stap voor stap vooruit
Dat soort dingen zijn prachtig om te kunnen doen. De kalfjes gaan er na een dag of twaalf in. De melkgift bouwt automatisch op en af. Zo wordt het stapje voor stapje een beetje beter. Het aantal eenlingboxjes is inmiddels verdriedubbeld. En inderdaad, het zet allemaal zoden aan de dijk. De vaarzen kalven nu af met een melkgift die weinig voor de oudere koeien onderdoet.
Klein nadeel is dat de dames, ook door het inkruisen van fleckvieh-bloed, echt supermak, maar ook eigenwijs zijn. Als je al een poging doet tot opdrijven, wordt je heel onnozel aangekeken. Zo van: ‘Wat wil jij nou?’ Naast dit ‘nadeel’ alleen maar voordelen van zulke goed ontwikkelde vaarzen natuurlijk. Door zo steeds stappen te zetten, probeer je het bedrijf steeds wat beter en sterker te krijgen. Op zich een uitdaging, maar met goede wil kan er veel.
Ik ben niet zo’n fan van een drinkautomaat maar waarschijnlijk zie ik dat verkeerd. Wel denk ik dat kalfjes die met de automaat zijn opgefokt later sneller de melkrobots inlopen. Is hier ervaring mee?