Aan de slag met duurzaamheid
Rentekorting, lagere energiekosten, intrinsieke motivatie of gewoon voldoen aan de wet?! Duurzaamheid raakt ons allemaal. Je kunt geen blad, krant of nieuwssite openslaan of het gaat over duurzaamheid. Alle prikkels zijn bedoeld om bedrijven én particulieren te motiveren om in actie te komen.
We reflecteren op het thema duurzaamheid met dr. Ferdy van Beest, directeur Duurzaamheidsverslaggeving bij Flynth en Associate professor op de Nyenrode Business Universiteit. Want ook alle mkb-ondernemingen hebben met duurzaamheid te maken en straks ook met de verslaggeving die daarbij hoort.
Rentekorting en lagere energiekosten: acceleratie op duurzaam ondernemen
Bij ABN AMRO krijgt u 0,15% korting op de hypotheek, indien het huis een B-label of hoger heeft. Sterker nog, er zijn verschillende subsidies uitgevaardigd om uw huis te verduurzamen. Maar ook bedrijven worstelen met duurzaamheid en hoge energiekosten. De discussie of de thermostaat op 19 of 20 graden moet, is al op veel plaatsen gevoerd. Kwekers die tijdelijk geen of andere producten maken, omdat door de hoge gasprijs de kostprijs van hun producten veel te hoog wordt. Of de plaatselijke friettent die de deuren sluit, omdat 6 euro voor een frietje niet haalbaar is. “Hoe pijnlijk dit ook is voor ondernemers, er vindt wel een acceleratie plaats op het gebied van duurzaamheid. We zullen wel moeten. Dit zien we bijvoorbeeld ook bij de melkveehouders die wij als Flynth adviseren,” aldus Van Beest.
Intrinsieke motivatie of voldoen aan de wet met CSRD
“Naast de financiële prikkel zien we nog twee redenen waarom bedrijven met duurzaamheid(sverslaggeving) aan het werk gaan. Allereerst zijn steeds meer mensen intrinsiek gemotiveerd om zorgvuldiger met klimaat en milieu om te gaan. Ze worden flexitariër, kopen gerecyclede kleding, of bestellen alleen nog bij toeleveranciers met een duurzaamheidskeurmerk. Deze intrinsieke motivatie werkt door in het bedrijfsleven en beïnvloedt onder andere inkoop- en productieprocessen.
Tegelijkertijd moeten grote bedrijven gaan voldoen aan de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Dat betekent dat ze vanuit de keten moeten rapporteren over haar afnemers en mkb-onderneming. De voorgenomen wet gaat het nodige van ondernemingen vragen. In de praktijk betekent dit dat grote ondernemingen deze gegevens bij het midden- en kleinbedrijf gaan opvragen. Zij zijn immers onderdeel van de keten.”
Van Beest verwacht dat er in de toekomst een soort CSRD light gaat komen voor toeleveranciers en afnemers. Dan kun je als bedrijf rapporteren hoeveel uitstoot jouw klant heeft.
Enkele voorbeelden van mogelijke rapportage-onderwerpen in deze CSRD light-versie zijn:
- Energieverbruik in kwH op de bouwplaats buiten werktijd.
- Recycle percentage van het afval.
- Aantal ongevallen per gewerkt uur.
- Aantal incidenten met betrekking tot discriminatie.
- Aantal incidenten met betrekking tot seksueel geweld.
- Aantal incidenten met (werkgerelateerde) gezondheidsklachten als gevolg.
De wet verplicht ondernemers indirect dus ook om aan de slag te gaan met duurzaamheid.
“Of het nu vanuit intrinsieke motivatie is, om aan wettelijke eisen te voldoen, of om kosten te besparen, duurzaamheid staat komende decennia bij u en uw onderneming op de radar. Net Zero in 2050 blijft het doel en dit kunnen we alleen bereiken door allemaal samen te werken.”
Flynth is Nederlands’ grootste adviseur en accountant voor het midden- en kleinbedrijf. Flynth stimuleert ondernemers om het maximale te halen uit hun ondernemerschap. Daarom begeleidt Flynth ondernemers als het gaat om verduurzamen en rapporteren over duurzaamheid en transparantie over hun footprint.
Aan de slag met duurzaamheid
Wilt u aan de slag met energiebesparing voor uw onderneming en zo uw footprint verlagen? Flynth heeft een stappenplan energiebesparing. Dit kunt u hier downloaden.
Hebt u interesse in de duurzaamheidsrapportage en CSRD? Op de webpagina CSRD vindt u meer informatie en kunt u uw vragen stellen. We nemen dan contact met u op.
dr. Ferdy van Beest
Directeur Data Proposities en Integrated Reporting bij Flynth
W: www.flynth.nl
E: info@flynth.nl