Varkenshouderij

Nieuws 3 reacties

Reuling betaalt extra voor gezonde biggen

Varkenshandel Reuling Intervar gaat extra betalen voor gezondere biggen.

Voor de bepaling van de diergezondheid wordt gekeken naar de status van APP, salmonella en PRRS op het zeugenbedrijf. De gezondheid monitort het handelsbedrijf met hulp van het eigen kwaliteitsconcept Netporc. Zeugenhouders kunnen op basis van de salmonella-, APP- en PRRS-status een afname-overeenkomst sluiten met Reuling Intervar. Dit geeft hen afnamezekerheid van de biggen voor langere termijn en een bovengemiddelde prijs, mits de diergezondheid goed is, schrijft het bedrijf in een persbericht.

Transparantie belangrijk

Volgens eigenaar Paul Reuling van de varkenshandel is bigkwaliteit en afzetzekerheid van belang voor de hele varkenssector. Het bedrijf monitort al enige jaren de diergezondheid op de vermeerderingsbedrijven en heeft een dierenarts in dienst om de gezondheid op hoger peil te krijgen. Door de gezondheid vast te leggen, is voor de vleesvarkenshouder duidelijk wat voor big hij in het hok krijgt en waar hij voor betaalt, betoogt Reuling. Volgens hem is deze transparantie belangrijk.

Betalen voor gezondere biggen

Betalen voor gezondere biggen is een volgende stap in het Netporc-concept. Het handelsbedrijf zegt dat PRRS-negatieve biggen produceren een lastig verhaal is in Nederland. PRRS zit op vrijwel elk bedrijf. Niettemin is het voor de biggenafzet belangrijk dat de PRRS-druk stabiel is op de bedrijven en de dieren geen veldvirus bij zich dragen, betoogt Paul Reuling. Volgens hem zijn Duitse vleesvarkenshouders bereid om goed te betalen voor de gezondere biggen.

Laatste reacties

 • Snel

  Reuling betaald dat niet maar de mester. Je kunt `t ook anders stellen, de mindere kwaliteitsbiggen minder betalen dan de goede en er van uit gaan dat goede biggen de basis is.

 • Bij de fokkers zijn alle biggen goed!!!!
  Tot de mester.s ze niet meer willen hebben, er geen rooie cent er aan kunnen verdienen,,en de biggen eruit donderen , dan pas zijn ze iets minder goed.
  Door de handel word er dan weer een ander slachtoffer opgezocht....

 • WGeverink

  Het is zonde om goeie biggen te verkopen aan een mester als er al dat geld aan te verdienen is. Intussen al weer heel wat jaartjes geleden had ik voor de zekerheid flink wat meer zeugen gedekt dan op papier nodig waren om mijn meststal zo snel mogelijk vol te draaien. Via via had ik een adresje gevonden voor mijn biggen overschot. Gewoon de reguliere formule prijs was alles wat die klant voor mijn biggen over had. Er waren een aantal maanden verstreken toen deze klant opbelde met zomaar ineens een heel aantrekkelijk bod voor alle biggen die ik voor hem zou kunnen produceren. Met biggen waar ze je voor opbellen ben je het best af om deze allemaal zelf af te mesten en dat was van begin af aan mijn bedoeling. Ik heb altijd heel veel waarde gehecht aan de hoge gezondheids status van mijn varkensstapel. Ook heb ik er altijd veel lol in gehad om de verschillende beren van de KI uit te testen. Ook is het gaaf om zelf goed presterende dekberen aan te fokken en daardoor ziekte insleep door aankoop uit te sluiten. In al de jaren dat ik met varkens heb gewerkt heb ik geleerd dat alles afhangt van het hebben en vasthouden van een hoge gezondheidsstatus. Hoe hoger de gezondheidsstatus is hoe beter de prestaties, hoe eenvoudiger de huisvesting kan zijn, hoe lager de arbeidsbehoefte is en hoe groter de kans op wat centen in de portomonee.

Of registreer je om te kunnen reageren.