Varkenshouderij

Nieuws 8 reacties

Wilde zwijnen geen risico varkenspest

Wilde zwijnen vormen op dit moment geen groot risico voor de insleep en verspreiding van varkenspest in Nederland. Daarom is geen aanscherping nodig van het risicobeheer voor wilde zwijnen.

Daarom is geen aanscherping nodig van het risicobeheer voor wilde zwijnen. Het beheer van wilde zwijnenpopulaties is de verantwoordelijkheid van de provincies. Dat antwoordt minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in antwoord op vragen van VVD kamerlid Helma Lodders.

Menselijk handelen risicovoller

Volgens de minister is de verspreiding over grote afstand niet te wijten aan wilde zwijnen maar aan menselijk handelen door het weggooien van met varkenspest besmette etensresten. Jagers, veehouders en andere betrokkenen worden geregeld gewezen op de risico’s van het achterlaten van producten van varkens of wilde zwijnen uit besmette landen in natuurgebieden in Nederland. Daarnaast wordt geregeld gewezen op het verbod op het voeren van keukenafval aan varkens of wilde zwijnen en op het belang van het nemen van passende hygiënemaatregelen.

Laatste reacties

 • 8911077012

  en als er besmete zwijnen snacht over je inrit lopen of weg hoe moet ik dan de post nog uit de brievenbus halen en de mussen vertellen dat ze niet bij de lucht inlaat mogen komen????? graag zorgen dat ze niet verder komen dan de twee gebieden die daar voor aan gewezen zijn DANK U

 • Flepke

  Eerst moet de Wolf terug komen en de Wilde Varkens op eten daarna begint hij aan de Reeën en Schapen en vervolgens gaan we de Wolf afschieten.
  Kreeg laats nog een hele mooie foto op de WhatApp die hier wel past :
  Wolf gespot in Vlaanderen.....Geldwolven gespot in Brussel.

 • wwesselink1

  Wat een geruststellend bericht.
  Of wordt er zand in de ogen gestrooid?
  Die varkenspest is natuurlijk niet te stoppen met geruststellende woorden.
  Die komt straks keihard ook onze kant op.
  Wat een ellende zal dat geven.
  Hopelijk wordt er nog tijdig een list of vaccin gevonden.

 • mehihas1

  Hmm, niet helemaal duidelijk voor een leek. Zijn het jagers of varkenshouders die een met varkenspest besmette worst of varkenspoot achterlaten in een natuurgebied? En hoe groot moet de afstand zijn van wilde varkens tot tamme varkens, met name varkens die buiten lopen? Dat zijn er mondjesmaat steeds meer.

  Hielke van der Meulen
  HAS Hogeschool Den Bosch

 • E. van Eyk

  de wilde zwijnen kunnen 50 km per dag verplaatsen. die zijn zo in nederland. zou maar alert blijven en er niet te luchtig over denken

 • Tinus1

  als het kalf verdronken is dempt men de put. Deze generatie beleidsmakers was er in 1997 nog niet of weer vergeten, ze weten niet wat ze zeggen! Opruimen die wilde zwijnen. Ze hebben de mond vol over fraude hier en daar, maar laat ze het goede voorbeeld zelf eens geven: nederland is nulstand op twee gebieden na.

 • WT

  de wolf is veel gevaarlijker qua versprijding . Deze legt zeer grote afstanden af.
  Dus ........
  ps ik ben varkenshouder en jager

 • weg met die wolf!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.