Varkenshouderij

Nieuws 35 reactieslaatste update:27 sep 2017

Ongeveer 24.000 varkens omgekomen bij stalbrand

Bij een brand op varkensbedrijf De Knorhof, onderdeel van Sebava bv van Adriaan Straathof, zijn 27 juli ongeveer 24.000 varkens omgekomen.

Geen van de dieren op het gesloten bedrijf in Erichem met een vergunning voor ruim 2.000 zeugen en bijbehorende zuigende biggen, 7.600 gespeende biggen en 9.600 vleesvarkens, wist de vlammenzee te overleven. De brand is ontdekt door een vrachtwagenchauffeur die voer kwam brengen. Dat meldt omroep Gelderland. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Asbest vrijgekomen

Bij de brand is asbest vrijgekomen, dat is neergedaald in de omgeving. Volgens de brandweer ligt de asbest op 1 hectare rondom de schuur. De roetdeeltjes die verderop in de omgeving zijn neergedaald, bevatten geen asbest, blijkt uit onderzoek van de brandweer.

Asbestinventarisatie

De Omgevings Dienst Rivierenland (ODR) is ter plekke om de situatie in ogenschouw te nemen en een plan van aanpak te maken. De brandweer is nog aan het nablussen en er wordt gewerkt aan de asbestinventarisatie. Een medewerker van de ODR laat weten dat hij verwacht dat het plan op hoofdlijnen vanavond klaar is.

Laatste reacties

 • Zuperboer

  Thieme zal binnenshuis de champagnekurken wel laten knallen! #Koren op de molen

 • John*

  De houding van de hulpdiensten zegt toch genoeg, die gaan liever de buurt waarschuwen en laten de zaak gecontroleerd uit branden dan de gebouwen in om dieren te redden. En als je logisch nadenkt hebben ze gelijk ook...

 • deB.


  24000 varkens op 1 hectare! Waanzinnig.... nooit maar laten gebeuren dit soort gekkenwerk!
  Wat reclame voor de sector. Als veehouder kijk ik met afschuw naar deze plek

 • kalkar

  Een normale boer wil dit ook niet met deze aantallen, zijn altijd handelaren die alleen maar geld zien. Eigenlijk zielig volk.

 • pinkeltje

  Waar staat dat, dat die varkens op 1 ha zaten?

 • bankivahoen

  idd@pinkeltje , 2.4 varken per meter lijkt me niet.

 • jan4072

  @Pinkeltje het maakt voor mij niet veel uit of het om 1 ha of 2ha gaat.
  De dieren zijn omgekomen en het zijn niet de enigste die op deze manier aan het einde komen. Ik vraag me af hoe en waarom er hier in NL zo gigantisch veel in de fik gaat. En dan niet alleen agrarisch maar ook in de industrie. Vandaag grote brand in Enschede, enkele dagen geleden in Deventer, vorige week grote kippenstal. Wordt er hier in NL zo slecht gebouwd (fout bouwmateriaal) of zit het in de architectuur of zijn de eisen van de electrische installaties niet meer van deze tijd. Ik weet het niet maar ik vraag het me wel af en ik vind het leed van dieren en betrokken mensen ook dramatisch. In ieder geval hoor of zie ik in het buitenland zelden van grote brand en hier is het schering en inslag.

 • deB.

  Voor de volledigheid, 24000 varkens op 1.4 ha!! ze zaten 2 hoog in de stallen.....

 • vink

  jan4072, je moest eens weten hoeveel megastallen er in het oostblok en Russia in de hens gaan....

 • Stgimpuls

  Ik heb begrip dat er generatie op generatie bijvoorbeeld varkensboeren zijn waarbij het 'normaal' is dat het boerenbedrijf in de familie blijft, dat gewoontes en gebruiken (o.a. BIO-INDUSTRIE) heel normaal is etc. etc. etc.
  Maar gezien de hoeveelheid branden, misstanden etc. in de bio-industrie, is er dan helemaal niemand binnen deze sector die zoiets heeft van: IN ONZE SECTOR IS IETS VOLSTREKT MIS?? Deze laatste brand is wat mij de druppel die de emmer doet overlopen. de zoveelste brand in een megastal, nu weer varkens, morgen geiten, kippen etc. dat er geld verdiend moet worden snap ik......, maar ten koste van wat?????

 • 200113528

  Er is van alles over adriaan te zeggen. Ik ken hem persoonlijk niet. Het is in ieder geval een ondernemer. Hij werkt volgens strakke hygiëne protocollen. Hier hebben veel jongens in de zeugen het vak geleerd. En ja het is groot., volgens de gemeente te groot. Maar als je aan alle regels wilt voldoen moetje groot. En of er dan 10 20 of 30 duizend varkens zitten zal mijn een worst wezen.

  als er vergunning voor gegeven wordt is het klaar. bij mij kwam er ook een zielig ventje van de gemeente. Hij vond de stal te groot.Uiteindelijk bleek dat hij niet meten kon zelfs met een digitale afstands meter. Wij waren minder dieren gaan houden en hadden het asbest gesaneerd.
  we hadden beter deze ambtenaar kunnen saneren.

 • koestal

  Dit is ook geen boerenbedrijf ,dit is bioindustrie,maar wel volgens de regels. hier komen er nog meer van.

 • farmerbn

  Tegenstanders van veestallen profiteren van deze brand en ageren nu flink. Zijn ze ook tegen flatbewoners na de brand in londen? Niemand vond de megaflat in londen te groot. Waarom bij dieren wel en bij mensen niet?

 • Maas1

  Als je aan alle regels moet voldoen is het onzin om 24.000 varkens in een stal te houden,misschien is dat gezien de history zo gegroeid. Als je nieuw bouwt kun je het beter over verschillende stallen of locaties spreiden lijkt mij,de brandweer keurt ook de bouwvergunning aanvraag tegenwoordig of het voldoet aan de brandveiligheid eisen.Bovendien wil de brandverzekering ook dat u voldoet aan de eisen,anders is het object niet verzekerbaar,en reken maar dat deze streng zijn.Dat wil niet zeggen dat alles is te voorkomen,vroeger waren de stallen natuurlijk geventileerd tegenwoordig vanwege de milieuvoorschriften m.b.t.de milieu uitstoot mechanische.Dat er 24.000 varkens omgekomen is nogal wat,het hadden er ook 10.000 minder kunnen zijn. De technische brandveiligheid eisen zijn in beide gevallen op (bijna)hoofdlijnen gelijk.

 • info519

  Als j 10 keer stal hebt van 2400 heb j ook 10 keer meer kans op brand want kans op brand per stal is gelijk

 • WGeverink

  Het is bizar dat als een stalbrand wordt ontdekt het al te laat is. Als je 40 kuub lucht rekend voor een gemiddeld aanwezig dier wordt er door die stal in een uur een miljoen kuub lucht getrokken. Dat wil een brand wel aanjagen. Dat heb je met een flatgebouw niet en ook die branden nog steets als een fakkel.

 • kalkar

  Gasten als Straathof maken het imago van de hele sector kapot, alleen maar groot geworden door corruptie en knoeien met de regels. Hij is niet voor niks Duitsland uitgejaagd. Het is zielig volk die alleen maar geld willen zien, en de gewone boer is weer de lul zoals altijd.

 • rdkland

  Juist kalkar jij hebt het goed gezien. Op papier voldoen ze aan de regels, maar hebben overal schijt aan en maken Veel kapot voor de sector.

 • texero

  De varkensboer wordt de verdrukking in gedrukt en onnodig op kosten gejaagd. Maar ga niet voorbij aan alle partijen die de mond hebben over dierenleed. Dhr Straathof heeft er afzet voor. Het is hetzelfde met het drugsbeleid in Nederland en nu is er een probleem. Maak de regels en hou iedereen er aan. Of maak geen regels. Maar ga niet deze man belasteren. De gemeente heeft de plicht om te handhaven. En het is toch van de zotte dat stallen van voor 2014. niet aan de strengere regelgeving dienen te voldoen
  Wie maakt deze regels? Wie stemmen er mee in? Waar waren de dierenpartijen om hier voor te gaan liggen? Achteraf kijk je ook een varken niet in de kont. Symboolpolitiek.

 • middeldo

  Jan
  Niet één ondernemer veroordelen maar voor iedereen dezelfde regels laat afgunst niet meetellen

 • WGeverink

  Het is een heel groot bedrijf waar alle gebouwen hutje mutje aan elkaar zitten (beperkt bouwblok) en de brandweer nergens fatsoenlijk bij kan. Bovendien zitten in de meeste nieuwe stallen luchtwasserkanalen waardoor de meeste brandmuren onderbroken zijn! De brand kan door de ventilatoren zoals blijkt aangejaagd en door het hele gebouw getrokken worden. Kleuter engineering dus! Omdat Straathof groot is wil dat niet zeggen dat hij niet aan de regels voldoet. Een stal is tegenwoordig hartstikke brandgevaarlijk omdat men met een luchtwasser aan de regels probeerd te voldoen. Dit is trouwens ook niet de eerste grote moderne stal die in record tijd tot aan de grond toe afbrandt. Ook grote stallen kunnen heel brandveilig. Je moet ze alleen wat anders bouwen dan tegenwoordig de mode is.

 • glaasje

  Ik denk dat door de vele milieu eisen die je opgelegd krijgt voor de stallen, zoals bv. een luchtwasser met zijn ventilatie kanaal, en de vele andere milieu eisen die je per bedrijfstak moet hebben, zo langzamerhand zijn tol gaat eisen. Je moet aan alle milieu regels voldoen, er moet van alles in en buiten stallen gemaakt worden. Maar sinds Thieme met haar pvdd in de kamer zit en al die milieu en klimaat clubjes met hun gebulder naar de agrarische sector toe, elke week een nieuwe regel en wet bedenken, gaat er steeds vaker wat mis.

 • deB.


  precies, er zit veel te veel troep in de stallen voor uitstoot en stank te beperken...

  stallen potdicht, het is een schande!! hup die zijkanten eruit, nok open, en ventileren... net als rundvee stallen.... het is totaal van de gekken deze weg

 • Bertus Buizer

  Erg triest, ook de nalatigheid van politici!!!

  Jean Pierre Geelen schreef vandaag in de Volkskrant naar aanleiding van deze rampzalige brand in megastal De Knorhof: 'Met 1,5 miljoen brandslachtoffers sinds 2008 is de bio-industrie één grote barbecue'. Lees: <>
  En hoogleraar Roos Vonk schreef daarop vandaag in een tweet: 'Ironie: de formateurs zijn te druk met praten over respect voor het leven. Allevier, vvd, cda, D66 en CU, stemden in TK tégen betere preventie.' Lees: <>

 • WGeverink

  Tja Bertus als je in een situatie als deze input vraagt van een vegetarier en van een wetenschapper die samen met diederik stapel de boel voor de gek hield dan weet je van te voren wat voor standpunt je kan verwachten. Het zijn mensen zonder verstand van zaken die een sterke opinie hebben. Het feit dat jij die mensen serieus neemt zegt vooral veel over jouw. Ik heb jaren geleden in het agd al gewezen op het gevaar van brandverspreiding door luchtwasserkanalen. (Volgens mij was er toendertijd nog helemaal geen stal met luchtwasser afgebrand). Alleen al het bij elkaar vegen van stof in een luchtwasser kanaal zou afhankelijk van de gebruikte materialen een explosie kunnen veroorzaken en boeren zijn zich daar doorgaans helemaal niet van bewust. Er zijn in ieder geval manieren om lucht in een luchtwasser te krijgen zonder van de stal een fakkel te maken.

 • Het ligt aan iedereen, als je de reacties boven leest, behalve aan de eigenaar. Die megastallen zijn een waanzin. Het feit dat de eigenaar in Duitsland een Berufsverbot wegens dieren mishandeling heeft gekregen, is in Nederland kennelijk niet boeiend...

 • John*

  30 jaar geleden hadden we in Nederland 14 miljoen varkens op allemaal kleinere bedrijven. Door een hele hoop regelgeving hebben we er nu 12 miljoen op 1/4 van de bedrijven. Die stallen die er nu gebouwd worden zijn als reactie op al die bovenwettelijke (europees gezien) regelgeving verzonden door milieu en dierwelzijnsclubs. In die groep zitten dan ook de schuldigen aan deze extreme stalbranden.

 • boerke brabant

  we kunnen als sector van alles vinden van deze brand, maar kijk naar uitwerking van dit bericht in de rest van nederland. Voor het draagvlak van de sector zijn deze berichten zeer slecht.

 • weko

  ik denk dat er een onderzoek moet komen over de relatie luchtwasser /brand
  een luchtwasser verplaats zoveel lucht een betere blaasbalg is er niet
  begint de brand voor in de stal dan is het ook zo achter in de stal en heb je ook nog stofexplosie

 • Klaverweg

  gewoon rookmelders plaatsen op cruciale plaatsen,aansluiten op alarm,brand begint met rook en ben je er eerder optijd bij om te blussen.

 • WGeverink

  Een koe loopt van A naar B in een rechte lijn en dat is het zelfde soort denken als dat er gebruikt is om lucht in een luchtwasser te krijgen. Stallen branden af door tenenkrommend slechte engineering en niet door de regelgeving @John. Hiervoor heb ik jaren geleden al gewaarschuwd.

 • ropsdairy

  Hoe kan het dat er 24000 varkens dood zijn en er maar ruim 19200 op de vergunning staan?

 • Erik Ordelman

  @ropsdairy: Biggen bij de zeug staan niet apart op de milieuvergunning vermeld.

 • John*

  Vaak begint de brand bij de ventilatoren voor of na de luchtwasser. Vocht, stof warmte en electriciteit.. als er brand is vallen deze ventilatoren meteen uit maar door de warmte ontwikkeling krijgen je een grote natuurlijke trek.. De kanalen zijn brandwerend gemaakt woordoor het schoorsteen effect lang door blijft werken. Bij brand het kanaal direct helemaal afsluiten zal veel ellende voorkomen!

 • DolliVV

  <>

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.