Varkenshouderij

Nieuws

Regeling fosfaatreductie varkenshouders half mei open

De regeling fosfaatreductie varkenshouderij opent naar verwachting half mei dit jaar.

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders en LTO Varkenshouderij hebben eerder dit jaar een fosfaatreductieplan met een stimuleringsregeling uitgewerkt. Op basis van vrijwillige bijdrage heeft de varkenshouderij beloofd om in 2017 eenmalig 1 miljoen kilogram fosfaat te reduceren.

Financiële vergoeding

De fosfaatreductie is volgens de belangenbehartigers te realiseren door minder bruto fosfor toe te voegen aan het voer van de vleesvarkens en dragende zeugen. Varkenshouders ontvangen voor de reductie een financiële vergoeding. Hiervoor is € 4 miljoen toegezegd. De subsidiebeschikking vanuit het ministerie van Economische zaken is echter nog niet binnen, maar dit verwacht Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) op korte termijn.

Meest winst te behalen bij vleesvarkens

POV is momenteel bezig met de voorbereidingen voor deze openstelling en uitvoering. Varkenshouders kunnen in afwachting hierop alvast met de voeradviseur voorsorteren op de regeling. Onafhankelijk voernutritionist Fons Hulsman vertelt dat op bedrijven met een hogere gezondheidsstatus meer winst in fosfaatreductie te behalen is, omdat het daar gemakkelijker is terug te schakelen. Bij zeugen is fosfor belangrijk voor de duurzaamheid van het beenwerk en vruchtbaarheid. Bij vleesvarkens is het meeste winst te behalen, die verbruiken het meeste voer. Naast terugschakelen in bruto fosfor is er nog meer winst te behalen in een andere keuze voor grondstoffen, aldus de nutritionist.

Of registreer je om te kunnen reageren.