Varkenshouderij

Nieuws

NVWA: te veel versleping gemedicineerd voer

Een kwart van de diervoerleveranciers controleert niet voldoende op de verslepingsmaatregelen om verontreiniging van veevoeders met restanten medicijnen of coccidiostatica te voorkomen.

Dat blijkt uit de resultaten van een onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) uitgevoerd in 2014 en 2015. De NVWA trad handhavend op en bij herinspecties heeft de dienst verbeteringen waargenomen. In 2017 voert de NVWA opnieuw controles uit.

Beheersmaatregelen tegen versleping

Het produceren van gemedicineerde veevoeders, diervoeders met antibiotica, ontwormingsmiddelen of pijnstillers is alleen toegestaan met een vergunning. Het afleveren van deze gemedicineerde voeders mag alleen met een attest van de dierenarts. Veevoerbedrijven moeten beheersmaatregelen nemen om versleping binnen het productieproces zo veel mogelijk te beperken om resistentie te voorkomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.