Varkenshouderij

Nieuws

Nieuwe besmettingen PED

Waakzaamheid blijft nodig bij varkenstransport in de strijd tegen PED.

Varkenshouders moeten voorzichtig blijven met externe contacten, zoals transport van vee en mest, mensen en ongedierte om insleep van PED te voorkomen. Dat zegt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) naar aanleiding van onderzoekuitslagen.

PED (Porcine Epidemische Diarree) is een virusziekte bij varkens die diarree veroorzaakt door beschadiging van het slijmvlies van de dunne darm.

Virus op 9 bedrijven

De GD heeft vorige maand op 9 bedrijven het virus vastgesteld. Het totaal aantal vastgestelde besmette bedrijven in 2017 komt daarmee op 29. De meeste liggen in Noord-Brabant en Limburg, maar er zijn ook enkele gevallen in het oosten van Nederland aangetoond.

‘De grootste oorzaken zijn transport van dieren en mest’.

Dierenarts Frans Dirven, van dierenartsenpraktijk de Lintjeshof in Nederweert, merkt dat varkenshouders gehoor geven aan de oproep van de GD. Desondanks blijven er nieuwe besmettingen bijkomen. “De grootste oorzaken zijn transport van dieren en mest”, zegt hij. “Maar dat wil niet zeggen dat transporteurs hun werk niet goed doen”, voegt hij toe. “Op een aantal slachterijen worden vrachtauto’s schoongemaakt met recirculatiewater en staan ze dicht bij elkaar. Het virus kan zo makkelijk overgaan”, legt hij uit.

Financiële schade

Ook in de ogen van Chretien Gielen, dierenarts van de Varkenspraktijk in Someren, veroorzaakt transport de meeste besmettingen. “Als de protocollen waterdicht zouden zijn dan zouden er geen nieuwe gevallen bijkomen. Maar dat is onder de huidige werkwijze van diertransport onmogelijk”, vindt hij. Gielen vindt dat PED veel aandacht krijgt in relatie tot de financiële schade. “Een besmetting met APP (actinobacillus pleuropneumoniae, red.) heeft grotere gevolgen. PED kan heftig toeslaan maar verdwijnt weer, terwijl APP blijft”, licht hij toe.

Richting zomer minder kans op besmetting

De dierenartsen vinden het positief als varkenshouders open communiceren over PED. Daardoor kunnen afnemers van biggen extra maatregelen nemen en blijven relaties in stand. De schade per bedrijf, na een besmetting met PED, verschilt enorm. De dierenartsen verwachten dat de kans op PED-besmettingen vermindert richting de zomer.

Of registreer je om te kunnen reageren.