Varkenshouderij

Nieuws 11 reacties

Irritatie en verrassing na aftreden Jansen en Douma

Verrast en geïrriteerd. Dat zijn de reacties op het aftreden van Ingrid Jansen en Eric Douma.

Zelfs de andere POV-bestuurders zijn niet ingelicht en hoorden het nieuws pas donderdagavond. Vrijdag zijn ze in spoedberaad bijeengekomen. Na het vertrek van Jansen en Douma bestaat het POV-bestuur uit Johan van Hal, Mark Tijssen en Frank Donkers.

Ook een belronde langs een aantal varkenshouders zorgt voor veel verbaasde reacties. NVV-regiovoorzitter Johnny Bull in Horssen (Gelderland) zegt compleet verrast te zijn. “Ik heb geen onenigheid bespeurd onder varkenshouders. Wat ik er verder van vind hou ik voor me.” Ook oud NVV-bestuurder Harry Bloemenkamp in Lettele (Overijssel) is totaal verrast. “Erg jammer. Ze hebben met veel inzet veel voor de varkenshouderij gedaan. Ik vind het wel zwak om nu af te treden. Ze hebben verantwoordelijkheid tot 20 maart. Wat is er aan de hand?”

Directe aanleiding niet bekendgemaakt

Wat de directe aanleiding is voor het plotselinge vertrek wordt niet kenbaar gemaakt. Jansen en Douma zijn niet bereikbaar voor commentaar. In een bericht – dat niet via de POV is verstuurd – spreken ze van een intensieve periode. “Wij zijn tot de conclusie gekomen dat voor deze fase ander leiderschap nodig is, om de organisatie gereed te maken om de belangen van de varkenshouders te kunnen dienen.”

Geen aansluiting

Navraag bij betrokkenen leert dat Jansen en Douma de laatste maanden erg veel hun eigen weg zijn gegaan. In deze periode is achter de schermen gewerkt aan het opstellen van de randvoorwaarden om later dit jaar van start te gaan met één varkensgeluid. NVV en LTO varkenshouderij zouden ophouden te bestaan en de POV zou volledig operationeel moeten zijn. Hoe dit alles moet verlopen is opgetekend in de intentieverklaring die onlangs is ondertekend door betrokkenen. De laatste weken is gewerkt aan het omzetten van deze intentieverklaring naar concrete statuten. Daar lijkt het mis te gaan.

Oprichten aparte b.v.

Een van de zaken die in de statuten aan de orde komt is het oprichten van een aparte b.v. onder POV-vlag voor de uitvoerende taken. De belangenbehartiging zou worden ondergebracht in een aparte organisatie. Ook zou er een Raad van Commissarissen worden opgetuigd voor de controlerende taken. Naar verluid zagen Jansen en Douma dit niet zitten.

Ook over de samenwerking met LTO is onduidelijkheid. Voor een aantal nationale dossiers zouden LTO-beleidsmedewerkers worden ingezet, zoals de internationale lobby en het dierziektedossier. Het formaliseren van dit proces lijkt ook een struikelpunt. Vragen zijn er ook over de financiële paragraaf. De POV is momenteel en organisatie met weinig tot geen financiële middelen.

Naast de organisatorische invulling van de POV, hebben Jansen en Douma de laatste maanden een flinke strijd gevoerd met de achterban als het gaat om het meewerken aan de fosfaatreductieplannen. Zo stemde de LLTB aanvankelijk niet in met het meewerken aan het zogenaamde voerspoor.

Onzekere toekomst

Hoe de POV de komende tijd nu precies vorm gaat krijgen is onzeker. Aanvankelijk was het de bedoeling om tijdens de ALV op 20 maart een overgangsbestuur te benoemen. Deze zou bestaan uit drie LTO-bestuurders, samen met de regiobestuurders van de NVV. Dit overgangsbestuur zou later plaatsmaken voor een dagelijks bestuur met Eric Douma, Ingrid Jansen en vier andere varkenshouders.

ZLTO-voorzitter Hans Huijbers laat weten dat de uitgangspunten voor één varkensgeluid van kracht blijven. Hij gaat ervan uit dat er nog steeds één belangenbehartiger voor de varkenshouderij ontstaat. Hij zegt te weten van de discussies die er waren. “Dat heb je als twee verenigingen gaan samenwerken.” Dit nieuws moet hij echter nog even op zich laten inwerken. Volgens Huijbers zit het aftreden niet vast op inhoudelijke zaken. Wat er precies heeft gespeeld zegt Huijbers niet te weten.

Vervolg Vitale Varkenshouderij

Spannend is het ook als het gaat om het vervolg van het traject Vitale Varkenshouderij waar Jansen en Douma samen met Rabobank en EZ aan werken. De Rabobank zegt het vertrek van beiden te betreuren, maar kan nog niet zeggen of er consequenties zijn voor de uitvoering van het traject.

Opvallend is dat Jansen en Douma wel aanblijven als voorzitters van NVV en respectievelijk LTO varkenshouderij. Blijkbaar vinden beide bestuurders dat ze voor die rol nog wel voldoende draagvlak hebben. De komende tijd zal moeten blijken of dat ook daadwerkelijk houdbaar is.

Mede geschreven door Erik Ordelman.

Laatste reacties

 • ericvanzutphen

  1 groot vraagteken, hopelijk komt er snel duidelijkheid want dit is geen goed signaal voor 1 varkens geluid

 • HJ O R

  Beste Eric
  Wat je zegt is waar, maar ik heb ook nooit kunnen begrijpen wat die twee in elkaar zagen. Echte praktijk mensen met beide benen op de grond en een club slapende ambtenaren die een grote bek hebben als ze een keer wakker zijn. Door met de NVV zou ik zeggen, en als LTO het niet kan redden , opheffen die club.

 • WT

  @ HJOR En dan zeker ook weer de NVV biggennotering her-introduceren, simpele ziel.

 • Liefting

  Ik heb nog steeds vertrouwen in de POV. Het samenbrengen van 2 groepen is in deze misschien heel moeilijk maar voor de varkenshouderij is het wel heel belangrijk. Ze hebben beide steeds het vertrouwen gehad van de leden van de POV dus ik zou zeggen maak je klus netjes af, waaraan jullie zijn begonnen.

 • John*

  Ze hebben de POV veel te groot willen maken. Houd de POV als geheel uitvoerend, laat varkenshouders aansluiten bij de vereniging(en) waar ze zich thuis voelen en vertegenwoordigers daarvan overleggen dan weer in 1 varkensgeluid en nemen stelling in naar de politiek en de maatschappij. Wat daar uitrolt kan de POV dan prima uitvoeren.

 • BW

  WT, je maakt een zielige opmerking. De NVV is veel meer dan een biggen notering geweest. Sterker nog, ze hebben ook een prijs voor vleesvarkens afgegeven al die tijd. Als je daar op handelde, dan had ook vleesvarkenshouders meer grip gehad op prijzen. Op welke notering koop je nu biggen in en heb jij iets te zeggen over die notering? Simpele ziel.

 • BW

  Ik vind het erg jammer dat deze bestuurders net voor de finish stranden. Dan moet er toch wel het nodige aan de hand zijn geweest. Hoe dat kan is me een raadsel, want de leden van POV hebben het toch voor het zeggen? Die bepalen toch hoe of wat? Ik wens ze veel succes en dank hun voor de inzet. En nu weer volle gas vooruit met de POV, want die moet er komen met leden die het voor het zeggen hebben . Zonder bestuurders van andere clubz die ook nog menen zeggeschap te moeten hebben.

 • WT

  @BW Je had waarschijnlijk de slaap nog niet uit vanmorgen en voorheen trouwens ook niet want er is nog nooit 1 varken!!!! op de NVV vleesvarkensnotering verhandeld. Welterusten!!!

 • BW

  WT je roept maar wat in de ruimte. In het jaar 2013 en 2014 verkocht ik 26.000 vleesvarkens op de NVV vleesvarkensprijs.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • PosthouwerBoerkamp

  Als bovenstaande reacties de omgang met "elkaar" als leden weergeven, dan snap ik dat je dáár geen bestuurder van wilt zijn. Als je ook wilt reageren vind ik, dat je, ten álle tijden, je naam volledig moet weergeven, tenzij je ...... hier gebeurt het weer, dat de niemand de regie heeft en wat moet er nu van al de Vitaliserings plannen voor de Varkenshouderij komen ? Gaan de RABO, Uri Rosenthal en staatssecretaris van Dam het nu "regelen" voor de sector. We hebben bij Rundvee gezien wat er dan kan gebeuren, sterkte... gr Aalt Posthouwer

 • BW

  Aalt, je hebt gelijk. Ik heb me een beetje op emotie laten gaan. Wat jaren geleden gebeurd is, word steeds opnieuw opgerakeld. Dat stoorde me. Mijn excuses.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.