Varkenshouderij

Nieuws

COV haalt banden aan met Chinese vleesimporteurs

De Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) verstevigt de banden met haar Chinese zusterorganisatie Chinese Meat Association (CMA). Dat maakt de COV bekend.

Beide organisaties gaan nauw samenwerken bij de uitwisseling van kennis en informatie over ketenkwaliteitssystemen. Om de samenwerking te bezegelen, tekenden de organisaties een overeenkomst op de CIMIE in Qingdao, waar de leden van de CMA bijeen waren voor hun jaarvergadering.

Karkassen worden verwerkt tot onderdelen. Nederland exporteerde vorig jaar voor €700 miljoen aan varkensvlees naar China. - Foto: Vion
Karkassen worden verwerkt tot onderdelen. Nederland exporteerde vorig jaar voor €700 miljoen aan varkensvlees naar China. - Foto: Vion

De kennisuitwisseling betreft vooral informatie over de Nederlandse kwaliteitssystemen zoals ‘Vitaal Kalf’ en ‘Holland Varken’ om de voedselveiligheid te waarborgen. Daarnaast willen COV en CMA samen studiedagen en seminars organiseren over voedselveiligheid, kwaliteitszorg, diergezondheid en duurzame vleesproductie. “Deze onderwerpen, waar we in Nederland ver mee zijn, worden in China steeds belangrijker. Het is essentieel dat we daar een positieve rol in spelen”, vertelt COV-voorzitter Jos Goebbels.

Chinese markt van groot belang

De Chinese markt is van groot belang voor de Nederlandse vleessectoren, vanwege de optimale verwaarding van karkassen. De in Nederland minder gewilde producten, zoals bijvoorbeeld oren, neus en poten, vinden in China gretig aftrek. Nederland exporteerde in 2016 voor een bedrag van rond de € 700 miljoen aan varkensvlees naar China. “Nederlands vlees staat hoog aangeschreven in China. De overeenkomst met CMA verstevigt onze handelsrelatie”, aldus de COV.

Of registreer je om te kunnen reageren.