Varkenshouderij

Nieuws

'Zonder PRRS kun je veel beter varkens mesten'

Tijdens het event Hogere Varkensgezondheid vertelt jan Schuttert over kiemvrij varkenstransport. De uitdaging is volgens hem PRRS-verschijnselen onder de vleesvarkens zolang mogelijk uit te stellen.

Een kiemvrije varkenswagen voegt niets toe als er besmette biggen ingaan, of wanneer de varkenshouder geen goede af- of aanleverruimte heeft met schone bedrijfskleding. Dit is in een notendop het betoog van handelaar en varkenshouder Jan Schuttert, tijdens het symposium Hogere Varkensgezondheid, afgelopen dinsdag in Eindhoven.

Schuttert vertelde over truck cooking. Het verhitten van een veeauto, zodat ziektekiemen het loodje leggen. Vooral tegen PRRS, maar ook mycoplasma-kiemen is dit een effectief middel om besmetting tijdens transport tegen te gaan. Schuttert heeft ervaring met cooking. In een dichte ruimte waar warme lucht circuleert, worden zijn auto's minstens 75 minuten verwarmd. Door de truck minstens tien minuten op een temperatuur van 70 graden te houden, gaan virussen dood. Nadien ontsmetten blijft nodig, omdat salmonella- en circo-kiemen niet kapot gaan met truck cooking.

Foto: Ronald Hissink
Foto: Ronald Hissink

Groot financieel voordeel

De eigenaar van het gelijknamige handelshuis rekent voor dat biggen die niet zijn belast met PRRS een groot financieel voordeel hebben. Dit loopt op tot bijna €4 per vleesvarken. Op zijn eigen bedrijf daalde door PRRS het productiegetal van de vleesvarkens €2,50 per dier. De kosten van een enting komen daarbij.

Om het risico dat een vermeerderaar PRRS-biggen aflevert te verkleinen, raadt Schuttert aan leeftijdsgroepen in maximaal twee keer te leveren en nooit leeftijdsgroepen in een reststal te mengen. “Dan houd je de infectie simpelweg in stand.” Keerzijde van het bij elkaar houden van leeftijdsgroepen, is verschil in aflevergewicht. Dit loopt op tot 10 kilo. De vleesvarkenshouder zal de biggen op gewicht moeten sorteren.

PRRS zo lang mogelijk uitstellen

In de vleesvarkensstal zal PRRS op een gegeven ogenblik opduiken. De kunst is echter dit moment zolang mogelijk uit te stellen. Zeker net na opleg levert PRRS schade op, als de biggen moeten wennen in de nieuwe stal. Schuttert: “Zonder PRRS kun je veel beter varkens mesten.”

De rol van de leverende en ontvangende boer is ook belangrijk om bij vleesvarkens PRRS-verschijnselen zo lang mogelijk uit te stellen. Idealiter is er een afleverruimte waar de boer de biggen aan de chauffeur overdraagt. De biggen kunnen niet meer de stal in en de boer gebruikt zijn eigen drijfschotjes. Voor de chauffeur hangt bij het laad- en losadres schone werkkleding die liefst nooit in de stal komt en apart wordt gewassen.

Of registreer je om te kunnen reageren.